Meie haiglad koroonavaktsiini jääkdoosiga hätta ei jää (1)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Covid-19 vaktsineerimine Ida-Tallinna keskhaigla H-korpuses. Vaktsiini teist süsti saab taastusravi arst Eve Sooba. 
Covid-19 vaktsineerimine Ida-Tallinna keskhaigla H-korpuses. Vaktsiini teist süsti saab taastusravi arst Eve Sooba. Foto: Sander Ilvest

Pfizeri ja BioNTechi koroonavaktsiini viaalist sai algsete arvutuste järgi võtta viis doosi. Selgus aga, et kasutades kindlat tüüpi väikseid nõelu, on võimalik viaalist eraldada veel üks, salapärane kuues doos. Mida teevad haiglad, kui viaalist jääb vaktsiini üle?

Meedias on räägitud, et just sellist jääkdoosi pakkus PERH sotsiaalministeeriumi kantslerile Marika Priskele. Kuressaare haigla juhatuse liige ja ravijuht Edward Laane ütles, et neil Kuressaare haiglas ei ole viaalist doosi üle jäänud.

«Vaktsineerimisnimekirjade koostamisel arvestatakse, et ühest viaalist saab kuus doosi vaktsiini,» selgitas Laane, et tegelikult juba arvestataksegi jääkdoosiga. Ta ütles, et nende nõukogu liikmeid ei ole haigla vaktsineerinud, sest tema sõnul on haigla nõukogu järelevalveorgan, mille liikmed ei viibi iga päev haiglas. «Me vaktsineerime praegu Saare maakonna tervishoiutöötajaid ja hoolekandeasutusi,» lisas Laane.

Kõik käib rangelt vaktsineerimiskava alusel

Pärnu haigla ravijuhi Veiko Vahula sõnul täidab vaktsineerimine raviasutuses kolme eesmärki. «Esiteks patsiendi ohutuse tagamine, teiseks töötajate ohutuse tagamine ning kolmandaks uute ravi- ja ennetusmeetodite väljaarendamises osalemine üldise rahvatervise parendamiseks globaalselt,» loetles ta.

Vahula sõnul lähtub ka Pärnu haigla Eestis kehtivast vaktsineerimiskavast ega ole pakkunud haigla nõukogu liikmetele vaktsineerimist. Ta nentis, et ka haigla nõukogu liikmed ise ei ole selleks initsiatiivi üles näidanud.

«Haigla nõukogu liikmete vaktsineerimine käib üldise vaktsineerimiskava alusel vastavalt sellele, millisesse sihtrühma nad kuuluvad, ning muidugi vaid siis, kui nad seda ise soovivad,» rääkis Vahula.

Pärnu haiglas sai esimese vaktsiinidoosi 30. detsembril nakkusosakonna arst Krista Jaago ning sellest alates on haiglas vaktsineeritud kõiki soovi avaldanud esmaliini töötajaid, seejärel juba kõiki teisi nõusoleku andnud tervishoiutöötajaid, toetavaid spetsialiste ja tugiteenistujaid. Vahula lisas, et samamoodi vaktsineerivad nad ka oma õendusõppe praktikante, uusi arstipraktikante ja residente.

«Oleme kõik vaktsiinidoosid ära kasutanud üldises korras, hoides n-ö varunimekirjas haigla töötajaid ja riskigruppidesse kuuluvaid haigeid, kui mõni vaktsiinidoos peaks vaktsineerimise ajaks mingil põhjusel üle jääma,» selgitas Pärnu haigla ravijuht Vahula. «Oleme ulatanud abikäe ka oma teistele Pärnu kolleegidele: hambaarstide, eratervishoiu raviasutuste töötajate, spaade ja hooldekodude töötajate vaktsineerimiseks.»

Kuus doosi tuleb peaaegu alati välja

Vahula selgitas, et Pfizeri/BioNTechi Comirnaty vaktsiini on nad hoiustanud, sulatanud, lahjendanud ning jaendanud oma haigla apteegis. «Meie kogemuse järgi, kasutades pikendatud kolviga süstlaid ning väga väikese jääkmahutavusega süstlanõelu, ei tule ühest viaalist kuut doosi välja alla ühe protsendi viaalide puhul.»

Pärnu haiglas oli jaanuari viimase nädala alguse seisuga 1461 töötajast vaktsineeritud 845, neist 310 olid juba saanud ka teise doosi. «Keeldujaid on hetkeseisuga 312 ning kõhklejaid 205,»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles