Tööstussektori osakaal majanduses väheneb

Copy
Eesti ekspordi osakaal moodustas 2021. aastal 77 protsenti sisemajanduse kogutoodangust.
Eesti ekspordi osakaal moodustas 2021. aastal 77 protsenti sisemajanduse kogutoodangust. Foto: Marko Saarm

Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted 2020. aastal viis protsenti vähem toodangut kui aasta varem, seejuures vähenes toodang tööstuse kõigis kolmes sektoris. Kõige rohkem vähenes toodang mullu energeetikas, kokku 19 protsenti. Mäetööstuse toodang kahanes 13 ja töötlev tööstus neli protsenti.

Statistikaameti analüütik Helle Bunder märkis pressiteates, et kuigi töötlev tööstus andis aastavõrdluses möödunud aastal neli protsenti vähem toodangut, oli koroonaviiruse mõju töötlevas tööstuses märgata kõige rohkem aprillis ja mais, kus mahud vähenesid vastavalt 15 ja 17 protsenti.

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul on tööstussektori osakaal Eesti majanduses vähenemas ja see puudutab nii energiatootmist, mäetööstust kui ka töötlevat tööstust. «Kuigi Eesti tööstussektor hakkab möödunud aasta kevadisest šokist tasapisi taastuma, jäi selle tootmismaht aastatagusega võrreldes viis protsenti madalamaks,» nentis Mertsina.

Suurema osatähtsusega tööstusharudest vähenes ehitusmaterjalide, mööbli ja toiduainete valmistamine. Samale tasemele jäi arvutite ja elektroonikaseadmete ning elektriseadmete tootmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles