KOHALIK VAADE Itaaliat ootab Super Mario «ükskõik mis hinnaga» ravikuur

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Mario Draghi soostus võtma enda kanda Itaalia peaministri rolli ja moodustama tehnokraatlikku valitsust, kuid ametis edukaks osutumiseks peab ta õppima navigeerima raskesti mõistetaval Itaalia poliitmaastikul. 
Mario Draghi soostus võtma enda kanda Itaalia peaministri rolli ja moodustama tehnokraatlikku valitsust, kuid ametis edukaks osutumiseks peab ta õppima navigeerima raskesti mõistetaval Itaalia poliitmaastikul. Foto: Roberto Monaldo/AGF/SIPA/Scanpix

Mario Draghi kaubamärk on kolm sõna: «Ükskõik mis hinnaga.» Selle kuulsa lause ütles ta 26. juulil 2012 Euroopa Keskpanga presidendina keset majanduskriisi, mis ähvardas pühkida minema euro ja koos sellega Euroopa Liidu.

Ühisraha päästmisele viidanud sõnu võib igapäevatasandil tõlgendada kui lubadust lahendada probleeme ning alles siis pärida, kuidas täpselt. Tol ajal oli Euroopal tarvis seda kuulda: uskuda enne seda, kui suudeti tegelikult midagi ette võtta. Ning üheksa aastat hiljem näib Itaalia olevat nüüd samal teelahkmel.

President Sergio Mattarella palus Draghil rakendada oma «ükskõik mis hinnaga»-mõtteviis tehnokraatliku valitsuse juhtimise teenistusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles