Venemaa õhuväe lennuk rikkus Eesti õhupiiri (2)

Postimees
Copy
Balti riikide õhuruumi turvavad Saksa hävitajad saatsid õhupiiri rikkunud Vene lennukit.
Balti riikide õhuruumi turvavad Saksa hävitajad saatsid õhupiiri rikkunud Vene lennukit. Foto: Saksa õhuvägi

Venemaa õhujõudude lennuk IL-76MD rikkus kolmapäeval Vaindloo saare piirkonnas Eesti õhupiiri, Venemaa kaiteministeerium eitas piiririkkumist.

Kolmapäeva ennelõunal sisenes Vaindloo saare piirkonnas ilma loata Eesti õhuruumi Venemaa õhujõudude lennuk IL-76MD ning viibis Eesti õhuruumis umbes minuti, edastas kaitseväe peastaap.

Lennuki transponder oli sisse lülitatud, kuid lennukil ei olnud õhupiiri rikkumise hetkel raadiokontakti Eesti lennuliiklusteenindusega.

Välisministeerium kutsus välja Vene suursaadiku

Eesti välisministeerium kutsus täna välja Venemaa Föderatsiooni suursaadiku Eestis Aleksander Petrovi, et avaldada protesti ja anda üle noot eile toimunud Eesti õhupiiri rikkumise kohta.

Eesti seisukohast on tegemist väga kahetsusväärse ja tõsise vahejuhtumiga ning selline juba korduvalt asetleidev rikkumiste jada ei ole kuidagi aktsepteeritav.

Lisaks juhtis välisministeerium Venemaa suursaadiku tähelepanu Eesti välisministri eilsele avaldusele, milles ta nõudis Aleksei Navalnõi viivitamatut vabastamist ja rahumeelsete meeleavaldajate kohtlemist õigusriigi põhimõtteid austades. Samuti meenutas välisministeerium Euroopa Liidu ühisavaldust, millega üheselt taunitakse Aleksei Navalnõile määratud 3,5-aastast reaalset vanglakaristust.

See oli tänavu esimene Eesti õhupiiri rikkumine Venemaa lennuki poolt.

Saksa õhuvägi avaldas pildi piiri rikkunud Vene lennukist

Venemaa eitab piiririkkumist

Venemaa kaitseministeerium tegi täna avalduse, milles eitas õhurpiiri rikkumist.

«Lend viidi läbi rangelt vastavalt õhuruumi kasutamise rahvusvahelistele eeskirjadele, rikkumata teiste riikide piire, mida kinnitab objektiivne kontroll,» ütles Vene kaitseministeeriumi pressiesindaja Interfaxile.

Ta lisas, et lennuki meeskond suhtles pidevalt Eesti lennujuhtidega, kes ei esitanud meeskonnale ei lennupäeval ega ka järgmisel päeval mingeid pretensioone.

IL-76MD on Venemaa relvajõududes kasutuses olev strateegiline transpordilennuk, mis on välja arendatud Nõukogude Liidu ajal. Avalike andmete järgi on praegu Venemaa õhujõudude kasutuses 119 seda tüüpi lennukit.

Venemaa õhujõud harjutasid 2020. aasta juulis Rjazanis õppusel sõjatehnika dessanti IL-76MD pardalt.
Venemaa õhujõud harjutasid 2020. aasta juulis Rjazanis õppusel sõjatehnika dessanti IL-76MD pardalt. Foto: Alexander Ryumin / TASS / Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles