Kas teate, et rosolje on pärit Narva-Jõesuust? Ei tea. Aga kõik vähegi Eesti elust ja brutaalköögist huvituvad inimesed teavad, et Indrek Kõverik peab seal söögikohta Franzia, mis sai koroonakevadel restoraniroogade ülemaalise laialiveoga kuulsaks kogu Eestis.

Omaaegne Voka algkool ja vallamaja on uppunud hangedesse, tuisk keerutab kõrgel tuulepealsel rannikul lund aina juurde. Tsaariajal ehitatud maja on Narva-Jõesuu einelaua Franzia peakoka Indrek Kõveriku (42) kodu. Teine kodu, puhvet, on pausil.

1936. aastal astusid vallamajast teel Toilasse läbi riigivanem Konstantin Päts ja Soome president Pehr Evind Svinhufvud, tutvustab Kõverik perekoera Tafi haukumise saatel kirju ajalooga ehitist. «Siia tuleb restoran,» näitab kokk räämas klassituba. «Õuele püstitan jaanipäevaks sakraalse aiamaja, «kiriku», kuhu mahub pika laua taha sööma 12 inimest. Sarved panen kah katusele,» ütleb ta kavalalt muiates. Mees vihjab Ida-Virumaa mullustele koroonapiirangutele, mis sundisid jõulukuul söögikohad pausile, aga kirikud jäid lahti – tema vastas sellele tagurpidi ristiga oma nõukaaegset kuurordibaari meenutava Franzia uksel.

Kommentaarid (1)
Copy