AK Martin Ehala: feministlik dogma on müüt (64)

Martin Ehala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Akadeemilise maailma tipus on mehed rohkem esindatud, kuid madalamatel akadeemilistel töökohtadel valitseb naiste suur ülekaal.
Akadeemilise maailma tipus on mehed rohkem esindatud, kuid madalamatel akadeemilistel töökohtadel valitseb naiste suur ülekaal. Foto: Shutterstock

Mainekas rahvusvahelises teadusajakirjas ilmunud ülevaateartikkel väidab, et naiste diskrimineerimine teaduses on suuresti müüt – mehi on küll oluliselt enam, kuid vahe on tingitud erinevusest meeste ja naiste huvides ning mõtlemistüübis.

Meeste ja naiste esindatus täppisteadustes (matemaatika, arvutiteadus, inseneriteadus, füüsika ja majandusteadus) on tugeva meeste ülekaaluga. Näiteks Ühendkuningriigis on füüsika erialal naistudengeid 39 protsenti, matemaatikas 37 protsenti, inseneriteadustes ja arvutiteadustes kummaski 19 protsenti. Üle maailma on meeste ülekaal veelgi suurem.

Põhjuseks peetakse soopõhist diskrimineerimist ja naiste osakaalu suurendamiseks on rakendatud mitmesuguseid meetmeid. Näiteks korraldatakse kampaaniaid tüdrukute meelitamiseks neile aladele; Ameerika Ühendriikides ja mitmel pool mujal lääneriikides on avatud stipendiume või eriprogramme, millele saavad kandideerida üksnes naised.

Kommentaarid (64)
Copy
Tagasi üles