Kui tahad teada, kust jumalat leida, küsi joodikult* (4)

Margus Haav
, reporter
Copy
John Steinbeck 1962. aastal.
John Steinbeck 1962. aastal. Foto: Anthony Camerano/AP

Joodik kui selline pereliikme või naabrina on õnnetus ja nuhtlus. Joodik kirjanikuna aga võib olla omalaadne ennastsalgav ühenduslüli argielu ja üleva kõiksuse vahel, kes omamoodi heroilise enesehävituse hinnaga viib ennast kahe maailma vahelisse seisundisse, kus hing hakkab helisema ja avanevad olemise sügavad saladused.

EKSA uus raamatusari «Bibliotheca Potatoris» («Joodiku raamatukogu») võtabki sihikule selle kontseptsiooni. Sarja avaraamatud on esimest korda eesti keeles ilmunud Charles Bukowski (no kelle siis veel!) «Vana peeru veerud» ning John Steinbecki «Tortilla Flati aguli» uustrükk.

Andrus Kivirähki «Rehepapist» tuntud Koera Kaarli loodrist sulane Jaan on oma primitiivsete tungide, viinamaia ja mitte ülearu komplitseeritud maailmavaatega suurepärane ajastuülene koondkuju nendest õnnetutest meestest, kelle pärisosaks on teha alamakstud, mõttetut ja arutult rasket tööd. Jaani paleuseks oli kauge ja soe laiskade maa, millest oli talle jutustanud üks lahke mustlane, kes hiljem sodoomia eest koos kitsega kiriku taga üles poodi.

Uue sarja avaraamatute tegelased ja tegevus toimubki sõna tõsises mõttes Jaani tõotatud maal. Mõlema raamatu koloriitsed kangelased, või pigem antikangelased, askeldavad pahelises soojas paradiisis, kauges Californias, kus uinutavalt õõtsuvad palmid ja kohiseb sinine ookean.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles