ÜLEVAADE. Soov leevendada asüülinõudeid jätab Rootsi valitsuse vankuvale pinnale

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Põgenikud maabumas Lõuna-Rootsis Trelleborgi sadamas 2015. aasta hilissügisel. Valitsuse plaani kohaselt tekiks nüüd riigis pikalt elanud migrantidel võimalus saada elamisluba ka siis, kui neil pole õigust saada asüüli.
Põgenikud maabumas Lõuna-Rootsis Trelleborgi sadamas 2015. aasta hilissügisel. Valitsuse plaani kohaselt tekiks nüüd riigis pikalt elanud migrantidel võimalus saada elamisluba ka siis, kui neil pole õigust saada asüüli. Foto: Marcus Ericsson/TT News Agency/Scanpix

Rootsi liberaalid ähvardavad teha sotsiaaldemokraatide ja roheliste vähemusvalitsusel jalgealuse tuliseks, kui viimane ei tagane veel mitme partei heakskiidu saanud plaanist laiendada võimalusi humanitaarkaalutlustel elamisloa andmiseks.

Liberaalide esimees Nyamko Sabuni leiab, et valitsuse kava on vastuolus nad tunamullu võimule aidanud nn jaanuarikokkuleppega, sest suurendab sisserännet ning mõjutab seeläbi ka kahe vasakpoolse valitsuserakonna ja kahe parempartei heakskiidetud eelarvealuseid.

«Me arvestame sellega, et nad austavad eelarvekoostööd ning võtavad tagasi ettepaneku, mille nad kavatsevad esitada,» lausus Sabuni Expressenile.

Sotsiaaldemokraadist peaminister Stefan Löfven on sellise võimaluse välistanud. «Vastus on ei. Töötasime need ettepanekud välja, sest usume, et need on õiged. Oleme kogu aeg kutsunud Liberaale nende küsimuste üle arutama. Neil pole sellist huvi olnud,» lausus ta läinud kuul parlamendis peetud erakonnajuhtide debatis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles