Margus Tsahkna: Eesti peab algatama Josep Borrelli tagasikutsumise (19)

Postimees
Copy
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Kaader videost

Eesti peab algatama Mosakvas totaalselt ebaõnnestunud Euroopa Liidu kõrge välisesindaja Josep Borrelli tagasikutsumise, leiab Eesti 200 juhatuse liige Margus Tsahkna. Tema sõnul on tähtis roll selle sammu astumisel Marina Kaljuranna, Sven Mikseri ja Kaja Kallase otsustaval käitumisel.

Endise kaitseministri ja Eesti 200 juhatuse liikme Margus Tsahkna sõnul kujunes Euroopa Liidu kõrge välisesindaja Josep Borrelli Moskva visiit täielikuks läbikukkumiseks kogu Euroopa Liidu välispoliitika shtes Venemaaga ning andis puhta seljavõidu Putinile.

Tsahkna märgib, et ajal, kui Vene noored on tulnud tänavale nõudma mürgitatud Navalnõi vabastamist ning tunnevad omal nahal jõustruktuuride vägivalda, seisis Euroopa Liidu kõrge välisesindaja kõigi liikmesriikide nimel Lavrovi kõrval pressikonverentsil, müts näpus, lastes meid kõiki mõnitada. I-le täpi pani ta meie kõigi nimel valetamisega, kus väitis, et ükski Euroopa Liidu liikmesriik ei ole nõudnud lisasanktsioonide kehtestamist.

«On selge, et Euroopa Liidul on oma paljude iseseisvate välispoliitikatega liikmesriikide koosluses keeruline leida ühtset välispoliitikat. See on olnud Euroopa Liidu nõrkus, kuid just sanktsioonide kehtestamine Venemaa vastu ning nende hoidmine on olnud üks suurimaid ning reaalsemaid ühiseid samme, mida Euroopa Liidu liikmesriigid on suutnud kokku leppida,» leiab Tsahkna.

Tsahkna kinnitusel on tõsine probleem see, et Borrell valetas omaenda liikmesriikide nimel, lõhkudes liikmesriikide vahelist usaldust, mida on väga keeruline kui mitte võimatu vähemalt tema enda poolt taastada. See on Kremlile isegi suurem võit, kuna omavahel tülitsev Euroopa Liit on Venemaale suurim kingitus.

«Eesti valitsus peab välisministri ja peaministri läbi nõudma Borrelli tegevusele selgitust ning edastama Eroopa Komisjoni presidendile Ursula von der Leyenile seisukoha, et see mees ei saa oma ametis jätkata. Kindlasti on võimalik siin leida liitlasi teiste liikmesriikide seas,» rõhutab Tsahkna.

Ühtlasi leiab ta, et Eestit esindavad eurosaadikud peavad algatama Borrelli tagasikutsumise protsessi. Parim võimalus muutuse ellukutsumiseks on Tsahkna arvates Marina Kaljurannal ja Sven Mikseril, kes kuuluvad Josep Borrelliga samasse sotside poliitilisse gruppi.

«Ootaks sellel korral Eesti valitsuse ja Eestit esindavate eurosaadikute selget ning otsustavat käitumist ja ka võimekust leida endale liitlasi,» rõhutab Tsahkna.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles