Koolijuht: vägivald on koolist kolinud netti

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste omavaheline kius toimub pigem netis kui koolimajas.
Laste omavaheline kius toimub pigem netis kui koolimajas. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Tallinna koolijuhtide ühenduse juhi, Pirita majandusgümnaasiumi direktori Rita Rummi arvates on laste omavaheline vägivald koolis vähenenud ning see on kooliseinte vahelt kolinud internetti.

«Meil (koolijuhtide ühenduses- toim) ei ole koosolekutel koolivägivallast juttu olnud, siis ma eeldan, et see ei ole nii suur probleem,» rääkis Pirita majandusgümnaasiumi direktor Rita Rumm. Koolijuht tunnistab, et tegelikult tänapäeval jõuab kooli väga vähe infot.

«Võib-olla mõni laps väga kannatab, aga ta kannatab kodus nende e-kirjade pärast, kuid see ei jõua meieni,» tõdes ta.

Rummi sõnul on politsei kindlasti rohkem kursis sellega, kes ja kus on kuriteoohvrid. «Koolidele kahjuks ei teatata, kui lapsed millegi kurjaga hakkama saavad. Meie teame ainult seda, mida lapsed või vanemad meile räägivad või töötajad näevad,» tõdes Rumm.

Koolijuhi sõnul paluvad politseiametnikud paar korda õppeaasta jooksul koolilt mõne õpilase kohta iseloomustust. «See võib tähendada, et õpilane on millegagi hakkama saanud või on kuriteo tunnistajaks. Õpilane ei pea koolile midagi selgitama, kui ta ei soovi,» sõnas direktor.

900 õpilasega kooli direktori sõnul ei saa tema küll öelda, et nende koolis oleks vägivald probleem. «Sellist teineteise togimist, nagu ma oma kooliajast mäletan, enam ei ole. Lastevaheline vägivald käib sõnumite ja Facebooki kaudu,» sõnas koolijuht.

Rummi sõnul on ta Pirita kooli juhtinud kaks ja pool aastat ning selle aja jooksul pole nad kordagi pidanud politseid kuriteo pärast kooli kutsuma ja on olnud üks juhus, kus nad soovitasid vanemal pöörduda politseisse. «Eelmisel aastal oli algklassides juhus, kus üks laps võttis iPhone'i ja lõhkus selle ära, siis soovitasime politsei poole pöörduda, kuna meie ei saa seda lahendada,» ütles Rumm.

Koolijuhi kinnitusel ühtegi suuremat kaklemist nende koolis viimasel ajal toimunud ei ole. Paari nädala eest oli intsident, kus seitsmenda klassi poisid loopisid neljanda klassi omi. «Aga selliseid asju ikka juhtub,» tõdes koolijuht. Ka meenus talle, et eelmisel aastal läks kolmanda klassi poistel kooliteel togimiseks, aga sellest sai õpetaja varakult teada ning asjaosalised leppisid ära.

«Pigem oli mõned aastad tagasi kõikides koolides probleeme suitsemaine, aga ka see on juba vähenenud,» sõnas Rumm.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles