Eesti tuumajaama plaan hakkab jumet võtma (46)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Fermi juhi Kalev Kallemetsa sõnul on tuumareaktor Eestis «absoluutselt äratehtav».
Fermi juhi Kalev Kallemetsa sõnul on tuumareaktor Eestis «absoluutselt äratehtav». Foto: Madis Veltman / Postimees

Eesti tuuma- ja energeetikateadlaste asutatud Fermi Energia esitab sel aastal valitsusele taotluse algatada riigi eriplaneering nüüdisaegse tuumareaktori rajamise uurimiseks. Kuni viis aastat kestva planeerimisprotsessi rahastamisel on õla alla pannud mitu võtmeinvestorit, näiteks Bolti ja Pipedrive’i asutajad, kuni miljon eurot kaasatakse ka avalikult.

Praeguseks on Fermi Energia uue generatsiooni moodulreaktori rajamist ette valmistanud kaks aastat. Ettevõte on sõlminud ühiste kavatsuste protokolli operatiivseks teabevahetuseks ning ühiste uuringute algatamiseks Soome, Rootsi ja Belgia ettevõtetega Fortum, Vattenfall ja Tractebel.

Uue võimuliidu koalitsioonilepingus seisab, et otsitakse võimalusi riigi tuumaenergeetika kompetentsi tõstmiseks ning jätkatakse diskussiooni tuumaenergeetika kasutusvõimalustest Eestis. Samuti väljutakse plaanide järgi põlevkivielektri tootmisest hiljemalt aastaks 2035.

«Meil on üks aastanumber 2035. Kui tahame selleks ajaks millegagi elektrit toota ja hakkame tagurpidi arvutama, kui palju võtab aega jaama ehitamine, loa menetlemine, seaduseelnõu väljatöötamine, regulaatori loategemise võimekuse arendamine ja kui palju võtab aega planeerimine, siis tõepoolest, meil pole eriti palju aega jokutada,» ütles Fermi Energia tegevjuht Kalev Kallemets.

Kommentaarid (46)
Copy
Tagasi üles