Esialgu on USA vägede Saksamaalt lahkumine külmutatud

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
USA sõdur Saksamaal Grafen­wöhri harjutusalal.
USA sõdur Saksamaal Grafen­wöhri harjutusalal. Foto: Christof Stache / AFP / Scanpix

Kui ajakirjanikud uurisid USA ja NATO Euroopa vägesid juhtivalt kindral Tod Woltersilt (pildil) möödunud kesknädalal telefonipressikonverentsil võimalike muutuste kohta eelmise presidendi Donald Trumpi plaanis vähendada Ühendriikide vägesid Saksamaal, puikles ta vastusest kõrvale.

«Ma olen tark sõjaväelane, mistap tahan kindlustada, et jätan oma kõrgematele tsiviiljuhtidele kohase manööverdamisruumi langetamaks otsust, mille nad peavad langetama, et me saaksime koos tulevikus edasi minna,» pareeris Wolters.

Kindral meenutas, et äsja ametisse saanud kaitseminister Lloyd Austin vaatab praegu majapidamist üle, kuulab nii sõjaväelaste kui ka tsiviilisikute soovitusi ning esitab siis juba oma ettepanekud president Joe Bidenile.

Vähem kui päev hiljem tuli siiski juba esimene konkreetne signaal Valgest Majast. Bideni julgeolekunõunik Jake Sullivan teatas, et president külmutab Trumpi mullu suvel teatavaks tehtud kava tuua 36 000st Saksamaal teenivast USA sõjaväelasest 12 000 sealt välja.

Osa neist pidanuks Trumpi soovi kohaselt naasma kodumaale, osa aga ümber paigutuma Belgiasse ja Itaaliasse – fakt, mis õõnestas Trumpi argumenti karistusest Saksamaale, et too ei kuluta riigikaitsele NATOs soovitatud kaht protsenti SKTst. Nimelt, kui Saksamaa kaitsekulud moodustavad NATO arvutuste kohaselt 1,57 protsenti nende SKTst, siis Itaalia ja Belgia vastavad protsendid on 1,43 ja 1,1.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles