EURES Soomes töötamisest: enim pettusi ilmneb Eesti vahendajatega

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marta Traks
Marta Traks Foto: Peeter Langovits

Üleeuroopalise töövahenduse võrgustiku EURES teenusejuht Marta Traks rääkis, et enne Soome tööle minemist tuleks kindlasti kontrollida tööandja tausta. Enim probleeme esinevat Eestis registreeritud vahendajatega.

«Kindlasti soovitame inimesel enne välismaale minekut koguda tööandjate kohta maksimaalselt informatsiooni,» rääkis Traks.

Ta seletas, et inimesed on Soomest tööpakkumist saades tavaliselt nii õnnelikud, et ei kipu tööandja tausta uurima. Sageli ei teata isegi, kas on tegemist Eesti firmaga või Soome tööandjaga.

«Miks see on tähtis? Rohkem pettusi on ilmnenud, kui töökohti vahendab Eesti firma,» lausus Traks. Esmase kontrolli saab teha, otsides maksuameti kodulehelt, kas firma on maksuvõlglane.

«Kui on maksuvõlad, siis on see esimene märk, et Eesti ettevõtte tausta tuleks põhjalikumalt kontrollida,» sõnas Traks. Lisaks olevat info saamiseks väga hea lehekülg www.infopankki.fi, mis on ka eesti keeles. Nõu võiks küsida ka Eesti Töötukassa alla tegutsevalt EURESElt, mille kodulehelt leiab ohtralt informatsiooni.

«Meil on suurepärane koostöö nii Soome kui Eesti tööinspektsiooniga. Kui inimene on Eesti firma poolt Soome lähetatud, siis võib kokkulepitud töötingimuste mittetäitmise korral pöörduda Soome Töökaitseametisse, kes teeb vajadusel Eesti Tööinspektsiooniga koostööd,» seletas Traks. «Alati on inimesel enda õiguste kaitseks võimalik pöörduda töövaidlusorganisse – töövaidluskomisjoni või kohtusse.»

Seevastu, kui mingisuguseid vahendajaid ei ole ja eestlane töötab Soome tööandja all, siis tuleb Traksi sõnul probleemide korral pöörduda Soome töökaitseametisse.

«Neil on palju informatsiooni tõlgitud eesti keelde ja neil on juba kontaktisikud, kes nõustavad eestlasi eesti keeles,» rääkis ta. «Kui me räägime ehitussektorist, siis on äärmiselt tublid Soome Ehitusliidu esindajad, kes nõustavad ehitajaid ja suudavad Soome tööandjaid survestada, et kõik oleks korrektne.»

Töötukassa vahendab läbi EURESe ise samuti tööpakkumisi Soome ning Traksi kinnitusel on need kõik kontrollitud.

«EURES on loodud Euroopa Komisjoni poolt ja nõuded tööpakkumiste kvaliteedi puhul on üsna kõrged,» ütles Traks. «Töötukassa iseteenindusportaali sisestavad ka Eesti vahendajad oma tööpakkumisi. Siinpuhul võibolla nii põhjalikku kontrolli ei ole, aga palume, et inimesed annaksid probleemidest kohe meile teada.»

EURESe puhul ei olevat seni probleeme esinenud.

EURES korraldab Tallinki laevadel infopäevi aegadel, mil rohkem eestlasi sõidab Soome poole tööle. Nende käigus on selgunud, et paljud töötajad ei tea oma tööandjast ja kohustustest ja õigustest kuigi palju.

EURES (European Employment Services) on Euroopa Komisjoni poolt loodud töövahenduse võrgustik. Eestis on EURES tegevust koordineerivaks asutuseks Eesti Töötukassa.


Kust saada infot Soomes töötamise kohta?

Eestikeelset teavet Soomes töötamise kohta saab Soome Töökaitseameti kodulehelt: www.tyosuojelu.fi/fi/tootaminesoomes/

Abiks on ka Soome Ehitusliidu koduleht: www.rakennusliitto.fi/ee/kontakt/

Teave Soome elamis- ja töötingimustest, sh mida teha siis, kui jääd töötuks, kuhu pöörduda probleemide korral jne: www.eures.ee/14895/

Soome majandus-ja tööministeeriumi info

Soome Iinfopankki internetportaal

Info, mida tuleks meeles pidada enne välismaale tööle minekut: www.eures.ee/15843/

Kui tööleping on sõlmitud Soome ettevõttega, probleemide korral tuleb otsekohe võtta ühendust Soome Töökaitseametiga. Selleks tuleb täita vastav vorm ja saata vastava piirkonna kontorisse. Töökaitseameti asukohad leiate siit: http://www.tyosuojelu.fi/fi/

Allikas: EURES

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles