Andres Herkel: on aeg teravamaks välispoliitikaks (3)

Andres Herkel
, kolumnist
Copy
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Konstantin Sednev

Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Josep Borrelli sõnumid olid Moskvas nõrgad, lisaks esines ta lubamatu eksimusega, kui ütles, et Euroopa Liidu riigid pole nõudnud Venemaale Aleksei Navalnõi vangistamise järel täiendavaid sanktsioone. Venelased teatasid, et Borrell isegi ei taotlenud kohtumist Navalnõiga, kirjutab kolumnist Andres Herkel. 

Kui Euroopa Liidu diplomaatide Venemaalt väljasaatmine Borrelli visiidi ajal oli teadlik jõudemonstratsioon, siis samaaegne teade Omskis Navalnõi elu päästnud 55-aastase arsti Sergei Maksimišini salapärasest surmast mõjub veel eemaletõukavamalt.

Borrelli nõrkus pole varem nii selgelt esile tulnud. Tõsi, võrdluses USAga on tema joon inimõigusi rikkuva Hiina suhtes olnud küllalt tagasihoidlik, kuid see pole sisaldanud nii nähtavat fiaskot, nagu Moskvas ilmsiks tuli.

Selles olukorras tuleb meil mõelda Euroopa välispoliitika kujundamise võimalustele. Me ei tea, milline on uue välisministri võime seda teha, aga kui positiivselt mõelda, on tal võimalus üllatada.

Ehkki Keskerakond on juba pikki aastaid hädas Ühtse Venemaa koostööleppega, võiks selle demonstratiivne tühistamine pärast Navalnõi vangistamist, rahulike meeleavalduste mahasurumist, inimõiguste rikkumisi ja poliitilisi mõrvu anda «surnud leppele» teatava jõu. Kaasnema peaks üleskutse teistele Euroopa parteidele, näiteks Itaalia Liigale ja Austria Vabadusparteile oma lepped samuti tühistada.

Ühtaegu lubaks selline käik tugevdada seni pigem ebakindlalt esinenud Eva-Maria Liimetsa isiklikku veenvust ja mõju välisministrina.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles