Karantiin maa all. Eesti ei saa kuidagi lahti massihooldekodudest

Jekaterina Minkova
Copy
Hellenurme Kodu peamajas on neli korpust. Mustamäe korpus asub eraldi majas. 74 erahoolekande klienti elab eraldi korpuses. Lisaks saab ülhooldeteenuseid hooldekodus 179 inimest.
Hellenurme Kodu peamajas on neli korpust. Mustamäe korpus asub eraldi majas. 74 erahoolekande klienti elab eraldi korpuses. Lisaks saab ülhooldeteenuseid hooldekodus 179 inimest. Foto: Arvo Meeks

Mullu räägiti ühes Lõuna-Eesti hooldekodus kummalisi lugusid sellest, kuidas asutusest ära käinud hoolealused pidid karantiinist kinnipidamiseks ööbima kas mõisa tühjalt seisval soklikorrusel või hoovipealses klaasputkas. Kõnealune, Elva linnast umbes kümne kilomeetri kaugusel asuv Hellenurme Kodu on üks asutustest, kus seni pole erihoolekannet ümber korraldatud ning vaatamata riigi plaanile enam kui 30-kohalisi asutusi koomale tõmmata, lähitulevikus seda ka ei planeerita.

/Pressinõukogu otsus antud loo kohta loo lõpus/

Eelmisel kevadel, 1. aprillil kirjutas veebiajaleht Elva Uudised, et Hellenurme hooldekodu on koroonaviirusest puhas. Kolme päeva pärast avastasid kohalikud, et Hellenurme mõisa soklikorruse aknas põleb tuli. Aknast paistis voodi, kus lamas mees. Uurimise peale avas ta akna ja rääkis, et ta toodi sinna üle tee asuvast hooldekodust ja pandi mõisa keldrisse luku taha karantiini. Mees väitis, et on hoones üksi ja ilma järelevalveta, kuigi toitu talle tuuakse ja ruumis on soe. Postimehe valduses on ka juhtumi videosalvestis.

Kuna sealsed elutingimused ei vastanud tervisekaitse nõuetele, ei ole vähemalt terviseameti info järgi mõisahoones hooldekodu kliente majutatud juba poolteist aastat ehk alates 2019. aasta oktoobrist. Mõisa teisel korrusel asub küll lasteaed, kuid esimene ja soklikorrus pidid tol ajal seisma tühjalt. «Seal olid olemas tingimused teenuse osutamiseks ja sinna paigutati klient, kes oli omavoliliselt teenuselt lahkunud. Tagasi teenusele tulles oli vaja ta teistest klientidest eraldada kuni koroonaviiruse testi vastuseni – kaheks päevaks,» ütles sotsiaalkindlustusameti järelevalve peaspetsialist Tiiu Pärnmäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles