Eraparkla nõuab kohtu kaudu ligipääsu liiklusregistrile

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Citypark
Citypark Foto: Liis Treimann

Tallinna halduskohus arutas täna Cityparki kaebust maanteeameti otsusele mitte anda neile parkimisvõlglaste kohta liiklusregistrist andmeid.

OÜ Citypark Eesti  tegi mullu 8. augustil maanteeametile taotluse ligipääsuks liiklusregistri andmetele, saamaks infot nende sõidukite omanike kohta, kes pole neile parkimistasu maksnud.

Maanteeamet jättis 7. septembri otsusega taotluse rahuldamata. Seepeale pöördus Citypark kohtusse, taotledes otsuse tühistamist ja avalduse uut läbivaatamist.

Maanteeameti õigusosakonna juhataja Kristo-Taavi Ruus märkis, et Citypark taotles maanteeametilt ligipääsu liiklusregistri andmetele. «Maanteeamet leidis, et ei esine õigustatud huvi andmeid saada,» sõnas Ruus, jättes aga täpsustamata, mis argumentidega seda põhjendati. «Argumendid saame tuua välja siis, kui lahend on tehtud.»

Cityparki juhatuse liige Margus Risti ütles, et enne kohtuotsuse jõustumist firma seda kohtuasja kommenteerima ei hakka.

Halduskohus teeb asjas otsuse 2. aprillil.

Eraparklad on autoomanike andmetele ligipääsu eest vaielnud pikka aega. Paar aastat tagasi oli maanteeamet sõlminud eraparklatega lepingud, mille alusel saatis amet eraparklate trahviteatised autoomanikele edasi, edastamata siiski eraparklatele andmeid. Õiguskantsler jõudis aga seisukohale, et selline teguviis rikub inimeste põhiõigusi ning ta soovitas selle korra lõpetada. Seda maanteeamet 2010. aasta lõpus ka tegi.

Siis lootsid eraparklad lahendust 2011. aasta suvel kehtima hakanud uuest liiklusseadusest, mis sätestas õigustatud huvi korral õiguse liiklusregistrist autoomaniku või kasutaja andmeid saada. Maanteeamet asus aga seisukohale, et eraparklatele andmete väljastamine ei ole õigustatud huvi ega põhjendatud, sest parkimist saab eraomanik korraldada korralduslike meetmetega, sh tõkkepuude ja piletiautomaatide paigaldamisega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles