Eesti firma ehitab uue põlvkonna tarkvara, millega hakatakse disainima Euroopa kosmosemissioone

Copy
Nii lähi- kui kaugemgi kosmos täitub tehiskaaslaste ja kosmosesõidukitega. Nende reiside kavandamine vajab tarkvaralahendusi ning uusi standardeid, üht sellist on loomas CGI Eesti. Päikesetõus kosmosejaama illuminaatorist vaadatuna. 
Nii lähi- kui kaugemgi kosmos täitub tehiskaaslaste ja kosmosesõidukitega. Nende reiside kavandamine vajab tarkvaralahendusi ning uusi standardeid, üht sellist on loomas CGI Eesti. Päikesetõus kosmosejaama illuminaatorist vaadatuna. Foto: Sdecoret

Rahvusvahelise tarkvarakontserni CGI Eesti haru sõlmis hiljuti Euroopa Kosmoseagentuuriga (ESA) lepingu ning hakkab arendama kosmosemissioonide disainimise protsessi tarkvara, omamoodi missiooniarenduse Facebooki.

Kui sind pole kosmoses, siis pole sind olemaski – taaskäivitunud kosmosevõidujooksu ja suurema hulga satelliitide kosmosesse lennutamise kontekstis üsna ajakohane ütlus. Kui osa neist satelliitidest on autonoomsed ehk need toimivad ka ilma inimese juhtiva käeta, siis teiste juhtimine eeldab siiski maapealsete meeskondade ühistegevust. Kuidas see kõik kokku panna, on aga paras planeerimise ja logistika pähkel.

«Mida rohkem on kasutuses satelliite, seda enam on vaja neile juhtimiseks ja andmehalduseks tarkvaralisi platvorme,» selgitas kosmosesektori olukorda CGI Eesti kosmose ärisuuna juht Martin Jüssi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles