Kombainimüük pisut kahanes

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Kolmanda müügitulemuse tegi eelmisel aastal kombainimudel New Holland CX8.90.
Kolmanda müügitulemuse tegi eelmisel aastal kombainimudel New Holland CX8.90. Foto: New Holland

Kui näiteks 2018. aastal müüdi Eestis 92 teraviljakombaini, mis kandsid seitsme tootja kaubamärki, siis mullu läks kaubaks 67 kombaini. Seega teatav langus on kahe aastaga toimunud, ent see võib olla põhjustatud asjaolust, et meie turg on sedavõrd väike, et agrofirmade vajadus uute kombainide järele pole praegu haripunktis. 

Eelistatakse võimsamaid

Neljandat aastat järjest on enim müüdud teraviljakombain Eestis 435 hj Claas Lexion 670, neid kanti mullu registrisse 19. Järgnevad John Deere T670 (455 hj) seitsme ja New Holland CX8.90 (410 hj) kuue müüdud masinaga. Kõik need on üle keskmise võimsusklassi teraviljakombainid, mis kõige paremini sobivad Eesti põllu- ja kliimatingimustesse.

Üldse müüdi 2020. aastal Claasi, New Hollandi ja John Deere’i kombaine 59 tükki, mis moodustab 88% kõigist Eestis omaniku leidnud uutest teraviljakombainidest. Teatud tagasilöögi tegid Fendti ja Massey Fergusoni kombainid.

Claasi kombainide tootearendus avaldab muljet – 2019. aastal tutvustati vastseid Lexioni teraviljakombaine, mille teine põlvkond sai uue peksuagregaadi, võimeka põhupuisturi ja rohkelt juhtimist hõlpsamaks muutvat automaatikat.

Kogu Lexioni perekond koosneb nüüd seitsmest hübriidkombainist ja kuuest põhupuisturiga mudelist, masinate võimsus jääb 313–790 hobujõu vahemikku. Kõikidel uutel kombainimudelitel on senisest tõhusam peksuagregaat. Rootorkombain saab hakkama mõnevõrra raskemates oludes ja suudab koristada märjemat vilja kui klahvkombain.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles