Galerii Lennujaamas alustasid tööd automaatsed piirikontrolli väravad

Postimees
Copy

Tallinna lennujaamas ja Narva maanteepiiripunktis hakkasid piiriametnike kõrval tööle mujal maailmas juba levinud automatiseeritud piirikontrolli ehk ABC-väravad. Esimesed 16 väravat soetati miljonieurose rendilepinguga, mida tasutakse järgmise aasta lõpuni.

Piirikontrolli väravad põhinevad biomeetrial ja muudavad piiriületuse iseteeninduslikuks. Lisaks tõstavad need piiripunktide läbilaskevõimet ja vähendavad piiriületuse ooteaega – keskmiselt pääseb reisija sealt läbi 15 sekundiga. 

Samasugused väravad on juba kasutuses Eesti naaberriikidest Rootsis, Soomes ja Leedus.  

Endiselt säilib piiril ka inimkontroll, kuid väravad võimaldavad kogu protsessi viia läbi kontaktivabamalt, selgitas politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja piirivalve alal Egert Belitšev. 

Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse (SMIT) piiriteenuste osakonna tooteomanik Hannes Janno ütles, et miljon eurose lepinguga renditakse 16 väravat ning nende paigaldus- ja hoolduskulude eest tasutakse kuni 2022. aasta lõpuni. «Alates 2022. aasta maist peavad kõik Euroopa Liidu liikmed ühinema Euroopa ühtse reisijate sisenemise ja väljumise süsteemiga Entry/Exit ning selleks ajaks on need väravad süsteemiga ühinemiseks valmis,» ütles Janno.

Edaspidi kaalutakse sarnaste väravate hankimist teistelegi piiripunktidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles