Raske aasta traktorimüügis suurt langust ei toonud

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Kõige enammüüdum mudel oli mullu Valtra T254 (271 hj).
Kõige enammüüdum mudel oli mullu Valtra T254 (271 hj). Foto: Valtra

Ehkki mullu jagus põllumeestele omajagu takistusi – koroonakriis, piimahinna langus, tööjõukriis –, siis traktoreid müüdi vaid mõnevõrra vähem kui aasta varem. Erakordne oli see, et tavapärase kevadise tehnika ostmise asemel õitses müük hoopis aasta lõpul.

Mullu võeti Eestis arvele 415 traktorit, neist 310 selliseid, mil võimsust rohkem kui 75 hj. Kogu meie traktoriturg kukkus üle-eelmise aastaga võrreldes vaid 2%, võimsamate traktorite osas oli langus 5,5%.

Aasta müügitulemusi kokku võtvate tabelite koostamine on traktorifirmadele olnud tundlik teema, sest neile on see konkreetne töötulemuste näitaja, mida mõistagi ka traktoritootjate peakontorid hoolsalt jälgivad. Seetõttu on erinevaid lähenemisi, mida arvepidamisse kaasata ja mida mitte, kuni selleni välja, mida üldse põllumajandustraktoriks pidada – kas teleskooplaadur ikka on klassikline põllutraktor, kas paarikümne hobujõuga pisi­traktorit ikka pidada täieõiguslikuks traktoriks jne.

Eks ole ka nii, et kellel väikseid masinaid tooteportfellis rohkesti, võtab ka need arvesse, kel neid vähe või puuduvad sootuks, peavad selliseid rohkem hobiaiapidajate töövahendeiks, millele n-ö tõsised põllumajandustootjad ülalt alla vaatavad.

Olgu kuidas on, püüame olla objektiivsed ja vaatleme 2020. aastal müüdud, õigemini siis registrisse kantud traktoreid kahe kriteeriumi alusel – kõik vähegi traktoriks liigituvad masinad kokku ning traktorid alates 75 hobujõust (56 kW).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles