Üleilmne toidu- ja toorainete hinnatõus teeb muret (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Toiduhindade kiire tõus võib suurendada näljahäda ohtu. Fotol toiduabi jagamine Jeemenis.
Toiduhindade kiire tõus võib suurendada näljahäda ohtu. Fotol toiduabi jagamine Jeemenis. Foto: Foto: Khaled Ziad/afp/scanpix

Toidu hind on ­maailmas alates eelmise ­aasta teisest poolest läbi teinud kiire tõusu, ulatudes peaaegu seitsme aasta kõrgeimale tasemele. See tekitab muret, sest nõnda laienevad toidupuudus ja näljahäda kiiremini ajal, mil koroonaviiruse pandeemia on andnud tugeva hoobi maailma majandusele.

ÜRO toidu- ja põllumajandus­organisatsiooni (FAO) toidu­hinnaindeks oli jaanuariks kerkinud kümnendiku võrra kõrgemale tasemele, kui oli 2014. aasta juulis. Eriti kiiresti on kerkinud teravilja hinnad. Neid ­ajavad üles suuremahulised ­ostud Hiinast, samal ajal kui saak Ameerika Ühendriikides oli oodatust kesisem.

Analüütikute sõnul pole hinnatase küll veel jõudnud aastatuhande esimese kümnendi toidukriisiaja tipuni, kuid hinnagraafikute liikumine ei tõota head.

«Madalama sissetulekuga riikides, kus sõltutakse rohkem toidu impordist, võib sellest saada suur probleem,» ütles Financial Timesile FAO vanemökonomist Abdolreza Abbassian.

«Piirkondades, kus majanduslik aktiivsus on juba alla surutud ja languses, on see muutunud üsna muret tekitavaks,» ütles Bloombergile ÜRO juures oleva Maailma Toiduprogrammi (World Food Programme – WFP) peaökonomist Arif Husain.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles