AK Jaan Krossi kirjad kallitele krantsidele (1)

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Heino Mikiveri joonistus Jaan Krossist. Tehtud Konstantinogradskaja tapivanglas 13. novembril 1947.
Heino Mikiveri joonistus Jaan Krossist. Tehtud Konstantinogradskaja tapivanglas 13. novembril 1947. Foto: Kogumikust «kallid Krantsid. Kirjad Vangilaagritest Ja Asumiselt Siberis 1946-1954»

Jaan Krossi vangistuses veedetud ajal lähedastele saadetud kirjad on saanud värskelt kaante vahele kogumikus «Kallid krantsid. Kirjad vangilaagritest ja asumiselt Siberis 1946-1954». Aimar Altosaar tutvus sissevaatega suurkirjaniku kujunemisaega ja noppis välja kuus kirja sellest perioodist.

NKVD vahistas 25-aastase Jaan Krossi 1946. aasta alguses Tartus teel ülikoolist koju. Enne seda oli ta olnud vangistatud Saksa okupatsiooni ajal, kuna ­tegutses eestlaste rahvuskomitee huvides. Rahvuslikus vastu­panuliikumises osalemine sai talle süüks ka teise Vene okupatsiooni ajal. Juba 1940. ­aasta juulis, esimese okupatsiooni alguses, osales ta EÜSi liikmena nõukogude võimu läbi viidud valimistele vastaskandidaatide ülesseadmiskatses, millega tõestati, et tegu oli farsiga. Patareisse suletud tulevane suurkirjanik oli aktiivselt osalenud eesti rahvuslike jõudude tegevuses okupatsioonide ajal. Võõrvõimu seisukohalt oli tema ­vangistamine seega põhjendatud ning ­eriti ohtliku riigivastase elemendi staatus välja teenitud.

Aleksandrine Pedusaare pooltJaan ja Helga Krossile 1940. aastal pulmadeks kingitud kirjutusmasin, millel Helga lõi ümber Jaani ettekandeid Rahvuskomiteele.
Aleksandrine Pedusaare pooltJaan ja Helga Krossile 1940. aastal pulmadeks kingitud kirjutusmasin, millel Helga lõi ümber Jaani ettekandeid Rahvuskomiteele. Foto: Okupatsioonide Ja Vabaduse Muuseum Vabamu
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles