KOHALIK VAADE. Kataloonia valimised annavad aimu separatismi kandepinnast (1)

Gregorio García Maestro
Copy
Üks pühapäevaste valimiste jaoskondadest avatakse Barcelonas El Ninoti turul. Pildil valmistavad kohaliku omavalitsuse töötajad ette hääletuskaste. 
Üks pühapäevaste valimiste jaoskondadest avatakse Barcelonas El Ninoti turul. Pildil valmistavad kohaliku omavalitsuse töötajad ette hääletuskaste. Foto: Thiago Prudencio/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Koroonaviiruse pandeemiaga seotud probleemid on tõuganud arutelud iseseisvuse üle Kataloonias domineerivate poliitiliste küsimuste nimekirja tipust ning nüüd keskenduvad Hispaania ühe jõukama piirkonna elanikud tavalisest enam teemadele nagu tervishoid ja majanduskasvu pidurdumine.

See siiski ei tähenda, et Hispaania koosseisust lahkumise küsimus oleks katalaanide jaoks päevakorrast maas – vastupidi, kolm aastat pärast ebaseaduslikku referendumit ja iseseisvuse väljakuulutamist, mis viis piirkonna juhtivad poliitikud trellide taha, on eraldumismeelne liikumine vägagi elujõuline.

Valimised Hispaania kirdeprovintsis toimuvad homme ning küsitluste kohaselt toetab neljast rahvuslikust erakonnast koosnevat blokki 47 protsenti sealsetest elanikest, vastukaaluks nn konstitutsionalistlikele parteidele, kelle selja taga on 49,7 protsenti valijatest. Kataloonia separatistid soovivad valimistega anda oma peamise eesmärgi saavutamisele uut hoogu, samas kui Hispaania keskvalitsuse meelsed erakonnad tahavad pöörata uue lehekülje pärast kümme aastat kestnud rahvuslaste valitsemist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles