Josep Borrell – Euroopa kadunud nägu (4)

Erkki Bahovski
, kolumnist
Copy
Josep Borrell
Josep Borrell Foto: Johan Elm

Euroopa julgeolekuringkonnad lõid sumisema juba enne Josep Borrelli nimetamist Euroopa Liidu kõrgeks välisesindajaks 2019. aastal. Ja ainult ühe korra võib arvata, mida Borrellile ette heideti. Arvasite õigesti – see teema oli Venemaa.

See polnud Borrellile sugugi esimene kord jahmatada Euroopat koos Vene välisministri Sergei Lavroviga. 2018. aastal, kui Borrell oli Hispaania välisminister, teatas ta, et Hispaania ja Venemaa loovad ühise küberjulgeoleku töörühma, et võidelda valeuudistega. Iroonilisel kombel pidi Borrell nüüd Moskvas vastama esimesena küsimustele, mis tulid Sputnikult – kanalilt, mida peetakse just valeuudiste levitajaks.

Mõni päev pärast valeuudiste keskuse väljakuulutamist saabus aga Hispaania enklaavi Ceutasse Vene sõjalaev. Ceutat olid Vene sõjalaevad kasutanud tankimiseks teel Süüriasse ka varem, kuid 2016. aastal olid sellest plaanist suure kriitika all loobunud. On jäänud lahtiseks, kas Ceuta ise kuulub ka NATOsse või mitte, aga igal juhul oli ühe NATO liikme luba Vene sõjalaevadel tankida märkimisväärse tähendusega.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles