HARIDUS JA TEADUS Alvar Soesoo: maailma ei saa päästa ilma Maa-teadusi tundmata!

Alvar Soesoo
, Tallinna Tehnikaülikooli geoloogia instituudi professor
Copy
Alvar Soesoo
Alvar Soesoo Foto: Eero Vabamägi

Tänapäevases kõrge tehnoloogilise arengutaseme ja suure tarbimisharjumusega ühiskonnas on Maa-teadused võtmerollis mõistmaks ja leevendamaks kõige teravamaid globaalseid probleeme, ning seetõttu on oluliselt vaja tõhustada nende õppimist, kirjutab Tallinna Tehnikaülikooli geoloogia instituudi professor Alvar Soesoo.

Kas rohepööre tähendab, et võime kinni panna kõik kaevandused? Kas meie elu mugavamaks tegevaid ressursse jätkub lõpmatuseni või milleks üldse maavarasid vaja on?

Need ja paljud teised küsimused kerkivad iga õpilase, üliõpilase, õpetaja ja lihtsalt kodaniku ette iga päev. Infoühiskond on loonud kuvandi, et kui meil midagi vaja teada, siis guugeldame ja sekundiga on teadmine olemas. Kui otsijal on pisut rohkem aega, siis ta leiab, et lihtsale küsimusele on internetis, ajakirjanduses ja vahel ka teadusartiklites mitmeid seletusi.

Kas ja kuidas suudame vahet teha selles pillavas infoväljas tõe, pooltõe ja vale vahel? Siin ei aita kiire internet, vaid süsteemselt omandatud teaduspõhised teadmised, mille omandamiseks ja mõtlemise treenimiseks läheb aastaid, kui mitte aastakümneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles