Aarne Mäe: õige kuju õiges kohas (6)

Aarne Mäe
, virulane
Copy
Aarne Mäe.
Aarne Mäe. Foto: Meelis Meilbaum

Jaak Joala Viljandis pole esimene ega viimane skulptuur, mis poleemikat tekitab. Monumentidega on läbi aegade käinud kaasas eri arvamused ja skandaalikesed, kirjutab endine Virumaa Teataja ajakirjanik Aarne Mäe.

Metalse härja-aasta alguse puhul on paslik meenutada, kuidas sattus Tauno Kangro tehtud kümnetonnine pronksist tarvakuju Rakvere Vallimäele. Ka selle ümber käis palju poleemikat, kuid samal ajal tulid hordid seda vaatama ja pildistama. Kuigi alguses tekitas tarvakuju palju vastakaid reaktsioone, võeti asi peagi omaks nii linlaste kui ka külaliste seas. Üle miljoni krooni maksma läinud skulptuur tõsteti linnuse veerde 12. juunil 2002 Rakvere linna 700. sünnipäeva puhul.

See, kuidas kümme tonni kaaluv, kaheksa meetrit pikk ja 6,5 meetrit kõrge tarva kuju Tallinna lähedalt Laagrist Ars Monumentaali töökoja kuuri alt Rakverre jõudis, oli omaette vaatepilt. Suure reka kastis liikus pronkstarvas kiirusega 30 km tunnis mööda teid ja tänavaid, tagumik ees ning sarved sõidutuules. Isegi tädi Maali lehmad karjamaal jätsid seda imelooma nähes hetkeks mälumise pooleli ja tõstsid üllatusest pea. Meie seast lahkunud linnapea Matti Jõe patsutas kuju ja ohkas: «Oli küll palju raskusi sel teel, kuid nüüd oleme jõudnud õnneliku lõpuni.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles