ÜLEVAADE Õigeksmõistmine jätab vabariiklased Trumpi haardesse (2)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Kiri Washingtonis Kapitooliumi lähistele pargitud autol nõudis enne USA senatis toimunud tagandamishääletust Donald Trumpi süüdimõistmist, et päästa sellega Vabariiklik Partei.
Kiri Washingtonis Kapitooliumi lähistele pargitud autol nõudis enne USA senatis toimunud tagandamishääletust Donald Trumpi süüdimõistmist, et päästa sellega Vabariiklik Partei. Foto: Sue Dorfman / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Kuigi USA eelmise presidendi Donald Trumpi tagandamise hääletusel oli senat üksmeelsem kui kunagi varem sellisel juhul, jäi tema süüdimõistmiseks siiski hääli puudu, mis asjatundjate hinnangul kinnitab Trumpi jätkuvat suurt mõjuvõimu Vabariiklikus Parteis.

Ootuspäraselt leidis suurem osa senati vabariiklasi pärast viis päeva kestnud protsessi, et hoolimata katsetest kehutada 6. jaanuaril oma poolehoidjaid Kapitooliumi ründama, pole Trumpi tagandamine põhjendatud. Selleks olnuks tarvis kahe kolmandiku senati liikmete süüdimõistvat otsust, kuid selle poolt hääletas üleeile 50 demokraati ja seitse vabariiklast ning vastu 43 vabariiklast ehk puudu jäi 17 häält.

Demokraatide kontrolli all olev USA esindajatekoda esitas Trumpile süüdistuse 13. jaanuaril ning siis toetas asja edasi senatisse saatmist kümme vabariiklast.

​Esimese presidendina kaks korda tagandamisprotsessi läbi teinud Trump teatas otsuse järel, et alles nüüd alustab liikumine Ameerika suureks muutmise nimel tõeliselt tegevust, vahendas AFP. «Meil on nii palju tööd ees ning peagi astume esile visiooniga helgest, säravast ja piiritust Ameerika tulevikust,» ütles eksriigipea avalduses.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles