Mälestuskonkurss: kiri küüditatule

Copy
Kiri Siberist
Kiri Siberist Foto: Lembe Ruben
  • Märtsiküüditamise mälestuspäeva puhul algab kirjakonkurss noortele
  • Oodatakse kirju tänapäevast aastate taha
  • Kirjutada võib nii sugulasele kui ka võõrale

Eesti Mälu Instituut ja Postimees kutsuvad 16–21-aastaseid noori osalema märtsiküüditamise mälestuspäevale pühendatud kirjavõistlusel «Kiri küüditatule».

1949. aasta märtsis küüditas Nõukogude okupatsioonivõim Eestist üle 20 000 inimese, nende seas nii maa- kui ka linnainimesi, nii vanu kui ka noori. Süütud inimesed tembeldati vaenlasteks. Paljud surid ebainimlike tingimuste tõttu teel Siberisse või asumisel. Enamikul küüditatuist õnnestus aastate pärast siiski Eestisse tagasi pöörduda, kuid mälestused kogetud ebaõiglusest elavad edasi pere ringis, raamatutes ja muuseumides. Austame ja mälestame ohvreid, et sellised kuriteod enam kunagi ei korduks.

Kutsume üles kirjutama tänapäevase Eesti inimesena mõttelist kirja minevikku – küüditatule, kes viibib kaugel kodumaast ning kannatab nälja, hirmu ja külma tõttu. Ta ei tea, et Nõukogude Liit variseb 1991. aastal kokku ja Eesti saab taas vabaks. Ta ei tea, kas ta kunagi vabastatakse ning mis saab tema perest, kodumaast, kogu Euroopast.

Milliste mõtete ja emotsioonidega pöörduda minevikku? Mida jutustada talle Eesti ajaloost, Eesti arengust ja tulevikust?

Mälestused kogetud ebaõiglusest elavad edasi pere ringis, raamatutes ja muuseumides.

Kirjutada võib küüditatud sugulasele, kelle elulugu on teada, aga ka «tundmatule küüditatule», kes ei oska seda oodatagi.

Kui peres oma lugu ei ole, võib kirjutada mõnele neist inimestest, kelle lood on leitavad siit. Nõukogude võimu ohvrite saatust saab vaadata Eesti kommunismiohvrite e-memoriaalist. Kasutada võib muidki allikaid, näiteks videomälestuste portaali (otsingusse sisestada «märtsiküüditamine»).

Kiri peaks olema vormistatud isikliku pöördumisena ja mitte pikemalt kui 6000 tähemärki (koos tühikutega). Kirjutada võib eesti või vene keeles. Tööde esitamise tähtaeg on 20. märts 2021.

Kirju oodatakse e-posti aadressile info@mnemosyne.ee. Kirjale tuleb lisada kirjutaja ees- ja perekonnanimi, vanus, e-posti aadress, telefoninumber, kooli ning vajadusel juhendaja või nõustaja nimi.

Parimad autorid saavad auhinnaks põneva ajalooreisi Leetu. Lisaks on auhinnafondis kolmesaja euro väärtuses raamatupoe kinkekaarte ja raamatuid. Parimad tööd avaldatakse Postimehes. Osalejaid koos juhendajatega tunnustatakse võimaluse korral kevadel toimuval tänuüritusel.

Töid hindab Eesti Mälu Instituudi ja Postimehe žürii. Tulemused selguvad hiljemalt 25. märtsil – märtsiküüditamise mälestuspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles