Siim Kallase sõnavõtt riigikogus välispoliitika aastakõne asjus (7)

Siim Kallas
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Siim Kallas.
Siim Kallas. Foto: Ain Liiva

Eile pidas välisminister Eva-Maria Liimets riigikogus välispoliitika aastakõne. Sellele järgneval debativoorul võttis sõna ka riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Siim Kallas (RE).

Eesti välispoliitikal on kaks mõõdet. Üks on piirkondlik mõõde – koostöö naaberriikidega, Soome; Lätiga, Balti koostöö, Läänemere maade koostöö, Põhjamaade koostöö. Ja on suurem, globaalne mõõde, kus Eesti osaleb maailmapoliitikas koos Euroopa Liidu 27 liikmesriigiga.

Maailmapoliitikas on kolm suurjõudu: USA, Hiina ja Euroopa Liit. Eesti välispoliitika huvi on, et Euroopa Liit oleks suhetes kahe ülejäänud suurjõuga võimalikult tugev, nii et ta saaks nende kahega suhteid korraldada, läbirääkimisi pidada, kokkuleppeid sõlmida meile kasulikel tingimustel.

USA on Euroopa Liidu loomulik liitlane. Euroopa Liit ja USA annavad poole kogu maailma sisemajanduse kogutoodangust ja kolmandiku kaubakäibest. Aga suhted on keerulised. Donald Trump teravustas Euroopa-USA kaubandussuhete ebavõrdsuse probleemi ja see on nüüd eelmise presidendi sisepoliitiline pärand. 2009. aastal oli kaupade ja teenuste käibes väike USA ülekaal (5,2 miljardit dollarit), kümme aastat hiljem on Euroopa ülekaal 120,7 miljardit dollarit. See on kogu aeg kasvanud, vaatamata ka eelmise presidendi rakendatud tariifimeetmetele.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles