Bideni administratsiooni otsust pelgav Taliban kirjutas murekirja

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
USA ja Gruusia sõjaväelased mullu oktoobris Algeti harjutusväljakul valmistumas Afganistani Resolute Supporti missiooniks. 
USA ja Gruusia sõjaväelased mullu oktoobris Algeti harjutusväljakul valmistumas Afganistani Resolute Supporti missiooniks. Foto: Sgt. Devin Andrews/Scanpix

Täna on esimene kord, kui liitlaste kaitseministrid näevad USA uut kolleegi erukindral Lloyd Austinit ja saavad otseallikast uurida Joe Bideni administratsiooni seisukohti. Õhus on küsimusi nii selle kohta, mis saab Donald Trumpi plaanist tuua Ameerika väed Afganistani Resolute Supporti missioonilt 1. maiks välja, kui ka USA eelmise riigipea vägede Saksamaalt ära viimise soovi teemadel.

Kui NATO peasekretärilt Jens Stoltenbergilt ministrite kohtumist tutvustaval pressikonverentsil Afganistani kohta uuriti, ütles ta korduvalt, et ei taha arutelu tulemusi ennustada. «Mitte ükski liitlane ei taha jääda Afganistani kauemaks kui vaja,» tunnistas ta.

«Samas peame mäletama, miks Afganistani läksime: et takistada sellel riigil olemast platvorm ja turvapaik rahvusvahelistele terroristidele, kus nad saaksid plaanida, korraldada ja ette valmistada terrorirünnakuid meie vastu,» meenutas Stoltenberg seost selle missiooni ja 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles