Liikumisraskustega inimesteni vaktsiinid veel ei jõua

Jete-Ri Jõesaar
Copy
Liikumisraskustega ja riskirühma kuuluvatel inimestel on vaktsineerimisele minekuks keeruline kodunt välja saada.
Liikumisraskustega ja riskirühma kuuluvatel inimestel on vaktsineerimisele minekuks keeruline kodunt välja saada. Foto: Marko Saarm

AstraZeneca vaktsiinisaadetise Eestisse jõudmise eel kuulutati, et see sobib ka koduseks süstimiseks, sest pole nii temperatuuritundlik kui teised vaktsiinid, ja et tänu sellele saab vaktsineerida ka neid riskirühma inimesi, kes liikumisraskuste tõttu ise liikuda ei saa. Ometi pole koduste vaktsineerimisteni veel jõutud.

Eesti Kopsuliit kirjutas terviseametile, et nende poole on pöördunud kopsuhaiged, kes vanuse ja haiguse tõttu kuuluvad Covid-19 riskirühma ning seega ka vakstineerimisnimekirja.

«Nendega on perearstid ühendust võtnud ja vaktsineerimist pakkunud. Patsientidel on huvi ja tahtmine vaktsineeritud saada. Probleemiks aga on liikumine perearstikeskusse, kuna paljud rasked kopsuhaiged on füüsilise võimekuse tõttu väheliikuvad, sageli on neil lisaks ka kodune hapnik- ja ventilaatorravi,» vahendas liit muret. 

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Heli Laarmanni sõnul on kodus elavate liikumisraskustega riskirühma inimeste vaktsineerimise kava arutusel. «3. veebruaril kogunenud riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon andis soovituse võimaldada neile, kelle vaktsineerimine on võimalik vaid kodus, Covid-19 vaktsineerimist AstraZeneca vaktsiiniga,» rääkis Laarmann. 

AstraZeneca vaktsiin on kodus vaktsineerimiseks sobilik, sest erinevalt Pfizer/BioNTechi ja Moderna vaktsiinist ei ole see nii temperatuuritundlik, säilib kauem tavalisel külmikutemperatuuril, ka avatuna, ja seda ei ole vaja eraldi lahustada.

Laarmanni sõnul takerdub kodus vaktsineerimiste alustamine praegu transpordijuhiste väljatöötamise taha. Senine põhirõhk on olnud vaktsineerimise käivitamisel haiglates, hooldekodudes ja perearstikeskustes. 

«Vaktsineerimise tempo hoidmiseks oleme praegu pannud rõhku sellele, et võimalikult kiiresti pakkuda vaktsineerimist neile sihtrühma kuuluvatele inimestele, kel on võimalik tulla endal kohale perearstikeskusesse või haiglasse. Samas oleme arvestanud, et on inimesi, kellele tuleb võimaldada vaktsineerimist kodus ja selle lahendusega ka tegeleme,» rääkis Laarmann. 

AstraZeneca vaktsiini esimene saadetis 7200 doosiga jõudis Eestisse 7. veebruaril. Veebruarikuu jooksul peaks Eestisse jõudma kokku ca 40 500 doosi AstraZeneca vaktsiini.

Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitas veebruari alguses kasutada AstraZeneca vaktsiini alla 70-aastate inimeste puhul. 

10. veebruaril teatas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO), et vaktsiin sobib 65-aastaste ja vanemate puhul ning kaitseb kõigi viirusetüvede eest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles