Keskkonnakomisjon toetab puidupõletamise karmistamise arutamist (17)

Ülle Harju
, reporter
Copy
Raielank.
Raielank. Foto: Urmas Luik

Riigikogu keskkonnakomisjon otsustas, et Eesti võiks siiski toetada metsapuidu põletamise karmistamise arutamist Euroliidus, kas Eesti muudab senist seisukohta, otsustab lõplikult reedel kogunev Euroopa Liidu asjade komisjon (ELAK).

«Otsus oli konsensuslik - seda toetasid kõik kohal olnud Riigikogu keskkonnakomisjoni liikmed,» kommenteeris komisjoni juht Yoko Alender (Reformierakond). «Tegemist on Euroopa Liidu taastuvenergia direktiiviga. Selle üle vaatamise peamine tõuge on vajadus lähikümnenditel kliimapoliitikas suuri samme astuda. Bioenergia säästlikkuse kriteeriumite vaates on oluline hiljuti avaldatud teadlaste raport (Enam kui 500 teadlast saatsid 11. veebruaril kirja ELi, USA ja Jaapani administratsioonile, kutsudes riike üles lõpetama süsinikuneutraalsuse sildi all toimuvat metsapuidu põletamist - toim).

«Metsapuidu põletamise mõju kliimale on raporti järgi valdavalt negatiivne, seetõttu soovitamegi ELAKile Eesti seisukohta täiendada,» lisas Yoko Alender. «Rõhutan aga, et ka praegused kriteeriumid, mis peaksid kohe-kohe kehtima hakkama, annavad esimese käegakatsutava positiivse suuna. Toetame nende rakendamist ja seejärel sammu edasi astumist ehk bioressursi kasutamise mõjude hindamist ja säästlikkuse kriteeriumide uuesti läbi vaatamist.»

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles