Pentus-Rosimannus tahab piirata ministeeriumide priiskamist (16)

Copy
Tuumajaama rajamise kohta möönab Keit Pentus-Rosimannus, et riigil napib eraettevõtjatega võrdsel tasemel eksperte. 
Tuumajaama rajamise kohta möönab Keit Pentus-Rosimannus, et riigil napib eraettevõtjatega võrdsel tasemel eksperte. Foto: Madis Veltman

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus tahab teha imet: keset koroonakriisi soovib ta suunata riigi tagasi eelarvedistsipliini juurde. Kuna uus valitsus kuulutas välja maksurahu ehk makse kahe aasta jooksul ei tõsteta, ütleb talupojamõistus, et eelarve tasakaalu viimiseks tuleb siis vähem kulutada.

Kuid täpseid kokkuhoiukohti ei soostu minister otse välja tooma. «Eelarvedistsipliin on minu meelest hoiaku küsimus, mis peaks olema avalikus sektoris iseenesestmõistetav. See tähendab, et iga maksumaksja eurot kasutades tuleb kaaluda, kas seda kasutatakse kõige efektiivsemal viisil. Meil tuleb üle vaadata see pool, mis on need tegevused, mida on tehtud inertsist,» ütles Pentus-Rosimannus Kuku raadio «Majandusruumis» ja hindas, et selliseid tegevusi on ministeeriumides üksjagu. Ta tõi näiteks, et ka väikeste, paarituhandeste summade puhul on mindud riigireservist juurde küsima, ning avaldas imestust, kas ministeeriumis sellist summat tõesti teisiti ei leita.

Lisaks tuleb kokkuhoiukohti digiteerimise kaudu – mis tähendab tõenäoliselt, et paljuski hakkavad dokumentide eelläbivaatust tegema arvutiprogrammid. «Me ju teame, missugune seis meil tööealise elanikkonnaga olema saab. Üks optimistlikumatest prognoosidest ütleb, et 2040. aastaks on meil tööealisi umbes 125 000 inimest vähem,» ütles minister. Samal ajal kasvab riigis vajadus rahvastiku vananemisega seotud teenuste järele.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles