Euroopa Komisjon algatas Eesti suhtes rikkumismenetluse (7)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Euroopa Komisjoni peakorter Brüsselis.
Euroopa Komisjoni peakorter Brüsselis. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjon otsustas neljapäeval saata Eestile, Soomele ja Poolale ametliku kirja, sest riigid ei ole täielikult üle võtnud ELi õigusnorme, millega tugevdatakse süütuse presumptsiooni ja õigust viibida kriminaalmenetluses kohtulikul arutelul. 

Asjasse puutuv ELi direktiiv 2016/343 on ELi õigusraamistiku oluline alus, millega tagatakse kahtlustatavate ja süüdistatavate isikute õiguste piisav kaitse. Direktiiv annab liikmesriikidele usalduse üksteise kriminaalõigussüsteemide vastu ja hõlbustab seega kriminaalasjades tehtud otsuste vastastikku tunnustamist.

Komisjon leiab, et Eesti, Soome ja Poola on direktiivi ainult osaliselt üle võtnud ja komisjon on tuvastanud puudusi seoses avalike seisukohavõttudega süü kohta (nt kui avaliku sektori asutus viitab avalikus avalduses teatavale isikule ennatlikult või ebaõigelt kui süüdi olevale isikule).

Kolmel liikmesriigil on kirjale vastamiseks aega kaks kuud, seejärel võib komisjon esitada põhjendatud arvamuse.

Euroopa Komisjon avaldas täna veebruaris liikmesriikide suhtes tehtud rikkumisvastased otsused, mis hõlmavad paljusid sektoreid ja poliitikavaldkondi ning mille eesmärk on tagada ELi õigusaktide nõuetekohane kohaldamine.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles