Stockmanni saab minna toitu ostma enda pakendiga (1)

Marek Strandberg
, tehnoloogiatoimetaja
Copy
Stockmann ja Tallinna Tehnikaülikool esitlesid UV-C-kiirguse abil toidukarpe steriliseerivat seadet ­Violetta.
Stockmann ja Tallinna Tehnikaülikool esitlesid UV-C-kiirguse abil toidukarpe steriliseerivat seadet ­Violetta. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Stockmanni toiduosakonnas on alates selle nädala kolmapäevast võimalik paluda, et toit pakendataks enda kaasa võetud karpi või pakendisse. Ostja saab lasta oma pakendi steriliseerimismasina Violetta abil puhtamaks teha. See on tähelepanuväärne muutus siinses kultuuris ja üks viis, kuidas aidata kaasa pakendite hulga vähendamisele.

Rohelise mõttelaadiga inimesed on ammu soovinud toitu oma pakendisse kaasa osta. Mõelge kasvõi sellele, et ühekordseks kasutuseks mõeldud viis grammi kaaluv plasttopsik sisaldab ise juba 85 protsenti sellest energiast (180 kilodžauli), mida sisaldab sellesse pakendatav toit. Võib ju küsida, kui palju see steriliseerimismasin siis energiat kulutab. Nagu väidetakse, on lampide võimsus seal 40 vatti, nii et umbes 10-sekundilise steriliseerimistsükliga kulutatakse 0,4 kilodžauli energiat.

Selle tegemiseks on kehvemal juhul kulunud neli korda rohkem kütuseid – ehk siis energiatooret võib olla kulunud nii 1,6 kilodžauli jagu. Üle saja korra vähem kui pakendi puhul!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles