Anneli Kannus: väsinud tervishoiutöötajad ootavad konkreetsust (3)

Anneli Kannus
, Eesti Õdede Liidu president
Copy
Anneli Kannus.
Anneli Kannus. Foto: Sille Annuk

Et tervishoiusektor saaks oma tööd edaspidigi teha, on vaja paremaid töötingimusi ja väärilist palka, kirjutab Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus.

Eesti Õdede Liit algatas eelmise aasta juunis tervishoiutöötajate kollektiivlepingu läbirääkimised, mis on ­praegu sisuliselt peatunud. Valitsus ja riigikogu pisendavad kollektiivlepingu läbi­rääkimised tervishoiuasutustesiseseks teemaks, kuigi haigekassa rahastamise üle otsustavad just nemad. Lisaks kuuluvad rahandus- ning töö- ja terviseminister haigekassa nõukokku, seega sisuliselt otsustavad raha kasutamise ehk ka töötasude küsimust.

Tervishoiutöötajate palgad lepitakse põhimõtteliselt kokku tööandjate ja töötajate vahelise kollektiivlepinguga, kuid tööandjad ootavad valitsuse liikmetelt sõnumit, kuidas käituda olukorras, kus haigekassa eelarve on miinuses ja tervishoiutöötajaid ei jätku.

Tundub, et otsustajad loodavad tervishoiutöötajate südametunnistusele ja ametivandele. Lohutatakse end teadmisega, et ega kõik tervishoiutöötajad ikka ära ei lähe – neid on ju nii palju ja vabu ametikohti pole valida. Osaliselt ongi see tõsi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles