Kultuuri lühiuudised

Alvar Loog
, toimetaja
Copy
Kirjanik Jaan Kross 1998. aastal.
Kirjanik Jaan Kross 1998. aastal. Foto: Peeter Langovits

Estonia Selts täidab Jaan Krossi unistuse

Täna täitub 101 aastat kirjanik Jaan Krossi sünnist. 1947. aastal Patarei vanglas olles kirjutas ta luuletuse «Hinge sünd» ning unistas, kuidas ta selle Estonia teatris ette kannab. Seda ei juhtunud kunagi. Nüüd on Estonia Selts otsustanud oma auliikme unistuse tema sünniaastapäeval ellu viia. Täna pannakse Estonia teatris publiku jalutusruumi­ üles A1-mõõdus koopia vanglas kirja pandud luuletuse käsikirjast ning teisi käsikirjalisi materjale. Samal õhtul loeb vahetult enne etendust Tallinna Linnateatri näitleja Alo Kõrve Estonia teatri laval ette luuletuse «Hinge sünd».

Avatakse EKA tudengite eksperimentaalmoe näitus

Alates eilsest saab Viru keskuse aatriumis külastada Eesti Kunstiakadeemia tudengite eksperimentaalset moenäitust «Multiversum» ning tutvuda VIRUxEKA Design Export Award 2020. aasta parimate moeloojate ja nende brändidega. «Multiversum» on Eesti Kunstiakadeemia moe-, tekstiili- ja aksessuaaritudengite eksperimentaalmoe näitus. Tudengite vaimumaailmadest tõusnud metamorfooside universum sündis moelooja Liisi Eesmaa ja kunstnik Flo Kasearu juhendamisel, fotod jäädvustas Riina Varol. Kunstnikena astuvad üles Karl Joonas Alamaa, Anete Pedaru, Anna-Maria Beketova, Marin Nooni, Rita Volkov, Mirjam Mõttus, Piret Roos, Grete Rattasepp, Liisa Torsus, Mirell Vinnal, Killu-Triin Pajumets, Liilia Pilden ja Kärolin Raadik.

Helena Koch oma raamatuga «Kartuli kuningriik».
Helena Koch oma raamatuga «Kartuli kuningriik». Foto: Erakogu

Helena Kochi raamatus tegutsevad köögiviljad

Helena Kochi (pildil) äsja ilmunud «Kartuli kuningriik» sisaldab humoorikaid ja fantaasiaküllaseid lugusid aedviljadest ning on lugemisvara koolieelikutele ja vanematelegi lastele, lapsevanematest rääkimata. «Kartuli kuningriik» on Helena Kochi kolmas lasteraamat. Sellele joonistas pildid Anne Pikkov ja raamatu andis välja Koolibri.

Palat, «We Play Life».
Palat, «We Play Life». Foto: Plaat

Palat pani vana loo uussalvestise vinüülisinglile

Aastakümneid varjusurmas olnud legendaarne Eesti thrash metal’i ansambel Palat salvestas mullu uuesti oma 1988. aastast pärineva pala «We Play Life» ning avaldas selle tänavu 12-tollisel singlil. Plaadi B-poolel on samast loost remiks, mille tegid Meelis Meri ja Ville Veering ehk Mr. Clay. Väljaande tiraaž on piiratud, selle turustamisega tegeleb kauplus Nailboard.

Alo Põldmäe, «Kalevipoeg kontrabassiga».
Alo Põldmäe, «Kalevipoeg kontrabassiga». Foto: Raamat

Ilmunud on Alo Põldmäe raamat Ludvig Juhtist

Ilmunud on Alo Põldmäe raamat Eesti ühest tuntuimast kontrabassimängijast Ludvig Juhtist «Kalevipoeg kontrabassiga», mis tutvustab põhjalikult muusiku põnevat elusaatust. Sõnapaar «Kalevipoeg kontrabassiga» sobib igati iseloomustama jõulist ja hiiglasliku füüsisega Ludvig Juhti (1894–1957), kes kehastas veenvalt eestlaste teotahet, sihikindlust ning püüdlust vabaduse poole ja sobis hästi kokku kontrabassi mõõtmetega. 34 aastat Juhti elust möödus välismaal: Soomes, Saksamaal, Inglismaal, Lätis ja USAs. Tema laiahaardeline ja mitmekülgne tegevus moodustab kaaluka peatüki maailma 20. sajandi esimese poole muusikaelus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles