Kunstimälu kokkupanijad

Juhan Raud
, toimetaja
Copy
Kumu uue püsiekspositsiooni «Identiteedimaastikud. Eesti kunst 1700–1945» kuraatorid Kadi Polli (vasakul) ja Linda Kaljundi.
Kumu uue püsiekspositsiooni «Identiteedimaastikud. Eesti kunst 1700–1945» kuraatorid Kadi Polli (vasakul) ja Linda Kaljundi. Foto: Mihkel Maripuu

Sel nädalal avati Kumus uhke uus püsinäitus «Identiteedimaastikud. Eesti kunst 1700–1945», mis heidab värske pilgu eesti kunsti klassikale. Püsiekspositsiooni kuraatorid on Kumu direktor Kadi Polli ning ajaloolane Linda Kaljundi.

Ära on tehtud võimas töö. Nii tiheda ja mitmeplaanilise näituse kokkupanemine pole kunagi lihtne ja selleks tuleb teha hulk olulisi valikuid. Näiteks lähenesid kuraatorid seekordsele püsinäitusele ka teemapõhiselt, mitte ainult kronoloogilist liini pidi.

Tore on ka see, et Polli ja Kaljundi on võtnud oma südameasjaks tuua välja eri ajastute visuaalkultuur, mis avaks kunstike tegutsemist natuke laiemalt kui lihtsalt õlimaalid. Lisaks on läbivalt vaatluse all ka see, kuidas on kunst seotud ühiskonna ja võimuga. Just siin annab näituse võrdlev lähenemine ja kuraatorite töö kõige põnevamaid tulemusi. Ühtlasi on tõstetud esile naiskunstnike osalust, tähtsust ja rolle eesti kunstiajaloos, mis võib vaidlustada seniseid meestekeskseid lähenemisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles