HARIDUS JA TEADUS Maarja Käger, Tauno Õunapuu: noor elu on raputuste suhtes eriti õrn (1)

Copy
Paar aastat tagasi Tartus Emajõe ääres turu juures hänginud alaealised. Nemad ei pruukinud olla ega tõenäoliselt polnudki NEET-noored, kuid halbade kokkusattumuste korral võivad nad sinna kategooriasse sattuda.
Paar aastat tagasi Tartus Emajõe ääres turu juures hänginud alaealised. Nemad ei pruukinud olla ega tõenäoliselt polnudki NEET-noored, kuid halbade kokkusattumuste korral võivad nad sinna kategooriasse sattuda. Foto: Margus Ansu

Ebaõnn ja ebasoodsad olud, milleks on ka koroonakriis, tekitavad noores eas tihti ennast ise võimendava allakäiguspiraali, millest väljamurdmiseks on kõrvaline abi väga väga oluline, kirjutavad Maarja Käger Balti Uuringute Instituudist ja Tauno Õunapuu LevelLab OÜst.

Neid noori, kes ei tööta ega õpi (nn NEET-noored), oli Eestis vahetult enne koroonakriisi umbes seitse protsenti, kuid paraku on just noortel kriiside, eriti Covid-19 ajal, raskem tööle saada ja tööl püsida. Näiteks on Eestis paljud noored olnud hõivatud kriisi ajal enim kannatavates turismi- ja toitlustussektoris.

Muidugi ei ole noorte tööalase konkurentsivõime ja õppimisvõimaluste toetamine oluline mitte ainult kriiside, vaid ka majanduskasvu ajal. Ühiskonnas nähakse sageli vajakajäämisi pigem noorte ja tööandjate suhtumises, noorte toetamist ja noorsootööd ei peeta kuigi oluliseks ning ise ei olda valmis noortele võimalust andma. Need on ainult mõned probleemid, mis pärsivad noorte jõudmist tööturule või õpingute jätkamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles