Briti ülemkohus tunnistas Uberi autojuhid töötajateks

Copy
Uber peab oma juhte kohtlema töötajatena ja tagama neile sotsiaalsed hüved.
Uber peab oma juhte kohtlema töötajatena ja tagama neile sotsiaalsed hüved. Foto: SIMON DAWSON/REUTERS

Briti ülemkohtu otsuse järgi on transpordiplatvormi Uber sõidukijuhtidel õigus sellistele hüvedele nagu tasustatud puhkus ja alampalk. Reedesel otsusel on tõenäoliselt suur mõju jagamismajandusele ja sõiduvahendajate senisele ärimudelile laiemalt, sealhulgas Londonis tegutsevale Boltile.

Otsus on märgiline, kuna tõenäoliselt julgustab see nn töö­ampsude tegijaid hagema teisi jagamismajanduse teenusepakkujaid ja mõjutab ka teiste riikide õigusemõistjaid samalaadseid otsuseid langetama, ütlevad eksperdid.

Poolteist aastat tagasi alustas Londonis tegevust ka Eesti transpordiplatvorm Bolt. Postimehe küsimusele, kuidas mõjutab reedene otsus Eesti transpordiplatvormi tegevust, vastas ettevõtte esindaja, et Briti ülemkohtu otsus on väga värske ning täpsema seisukoha kujundab Bolt siis, kui juristid on sellega põhjalikumalt tutvunud.

Otsuse järgi peab Uber autojuhte kohtlema töötajatena, mitte füüsilisest isikust ettevõtjate või lepinguliste partneritena. Briti ülemkohtu seitse kohtunikku otsustasid üksmeelselt jätta rahuldamata Uberi apellatsiooni töövaidluskomisjoni otsuse peale, mille järgi on kaks Uberi autojuhti Briti seaduse järgi töötajad, kellele tuleb tagada sellised hüved nagu palgaline puhkus ja miinimumpalk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles