Ebaõnnestumiste rägastik: kuidas HOIA rakendus on läbi kukkunud (35)

Henry-Laur Allik
Copy
«Kindlasti ei anna me sõnumit, et sa oled viiruse eest kaitstud, HOIA aitab sul anda oma panuse, et seda viirust kontrolli all hoida,» kinnitab sotsiaalministeeriumi asekantsler Kalle Killar.
«Kindlasti ei anna me sõnumit, et sa oled viiruse eest kaitstud, HOIA aitab sul anda oma panuse, et seda viirust kontrolli all hoida,» kinnitab sotsiaalministeeriumi asekantsler Kalle Killar. Foto: Tairo Lutter

Suure hooga alustanud Covid-19 lähikontaktide teavitusrakendus HOIA pole oma epideemia ohjamise potentsiaali täita suutnud. Asjatundjate sõnul iseloomustavad HOIA läbikukkumist mitmed vead. Sotsiaalministeerium peab rakendust vaatamata kitsaskohtadele õnnestumiseks.

«Kokkuvõttes tundub, et vabatahtlikud tegid ja andsid hea asja edasi, aga seda ei arendatud ega kommunikeeritud adekvaatselt,» iseloomustab HOIAt Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) tarkvarateaduste instituudi direktor Marko Kääramees.

Tartu Ülikooli rakendusviroloogia professori ja valitsuse teadusnõukoja liikme Andres Meritsa hinnangul pole HOIA õigustanud sellele pandud ootusi. «Kriitiline kasutajate arv ja kasutajaefektiivsus oli liiga madal,» ütles Merits, kes laadis HOIA alla ilmumispäeval ja on nüüd enda sõnul hakanud rakendust ignoreerima kui kasutut vidinat oma telefonis. «80 protsenti inimesi, kellega ma olen kohtunud, neil pole seda äppi.»

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles