Kersna elulooraamat sai videotega täienduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täies hiilguses saab Kersna digiraamatut nautida vaid iPadi abiga. Pildil videokaader kuulsast intervjuust president Lennart Meriga.
Täies hiilguses saab Kersna digiraamatut nautida vaid iPadi abiga. Pildil videokaader kuulsast intervjuust president Lennart Meriga. Foto: Illustratsioon: montaaž

Mullu vaid ühe kuuga aasta enim müüdud raamatuks tõusnud Vahur Kersna «7x7» ilmub lähipäevil ka e-raamatuna. Kersna sõnul on tegemist Eesti esimese tõelise e-raamatuga, mis lisaks tekstile ja piltidele sisaldab ka haruldasi video- ja heliklippe.



«Tahtsin esialgu juba tavaraamatule lisada DVD-plaadi, kuid siis mõistsin, et see on eilne päev. Nüüd olen oma e-raamatuga taas kord natuke rajaleidja,» on Kersna rahul.

Raamatu 22 videoklipist vaid neli pärinevad ETV arhiivist, ülejäänud Kersna isiklikust videoteegist. Erinevatel põhjustel ei peetud ETVs vajalikuks säilitada isegi mitte 1996. aastal salvestatud intervjuud Lennart Meriga, milles president rääkis süümevandest ja lausus – vastates küsimusele, miks kandideerib teiseks ametiajaks – ajalukku läinud lause: «Sest paremat pole!»

Nüüd saavad nii haruldane intervjuu kui ka hulk muud teleajalooliselt kuldaväärt materjali Kersna e-raamatu kaudu kõigile kättesaadavaks.

Hoolimata sellest, et ETV omal ajal «prügi aia taha viskas», maksab Kersna nüüd
ERRile enda säilitatud materjali avaldamise eest. «Maksan nii raamatus kasutatud fotode eest kui ka e-raamatu läbimüügi pealt ERRile üsna kopsaka protsendi,» tõdes Kersna. «Aga kui tahad midagi saada, tuleb teise käega ka anda. Ahneks ei maksa minna, muidu juhtub nii nagu Veerpaluga.»

Selle nädala alguses jõudis raamatupoodidesse ka Kersna menuraamatu neljas, kümne uue peatükiga täiendatud paberversioon. Kui palju komeedina edetabelitesse tõusnud raamatut täpselt müüdud on, Kersna ei tea.

«Ma pole raamatupidaja tüüp, ei viitsi raha ega numbreid lugeda,» märkis Kersna. «Olen nagu minu isa, kellel oli raha taskuid mööda laiali. Kui ma lapsena tahtsin jäätist, siis läksin lihtsalt ja võtsin mõnest taskust vajaminevad kopikad. See ei olnud probleem.»

Esimene omalaadne

Milliseid uusi saateid ja millal Kersnalt oodata on, telemees ei avalda, sest see sõltub eelkõige ETV juhtkonnast. «Aga ega ma väga tööjumala altarile viskuma ei kiirusta,» ütleb ta. «Viimased aastad  ei ole mind just hellitanud, natuke oleks veel hea rehabiliteeruda ja reinkarneeruda.»

«Kersna e-raamat on esimene sellises mahus tehtud multimeediaraamat Eestis,» ütles Algimantas Akmenskis Eesti Digiraamatute Keskusest (EDRK), kus teos kokku pandi. «Olime multimeediaraamatutega ka varem kokku puutunud ja kuna tema raamatu eelmine versioon läks väga hästi müügiks, tegime autorile ettepaneku teha esimene Eesti suuremahuline multimeediaraamat.» Töö sai alguse kaks kuud tagasi. Vaja oli ERRi luba videomaterjali kasutamiseks. Raamatu kokkupanek võttis vaid paar nädalat.

Juba sellel nädalavahetusel on ligi 12-eurose hinnaga raamat müügil digiraamatuid müüvates veebipoodides. Vaid Apple’i veebipoodi iBook jõudmisega läheb mõni nädal aega, sest firma soovib müüdava rakenduse tehnilise lahenduse ja sisu üle kontrollida.

Akmenskise sõnul ongi Kersna epub3-vormingus digiraamatut kõige parem lugeda Apple’i tahvelarvutiga iPad – siis on kindel, et teost saab nautida koos kõigi lisavõimalustega. Teised viimase aasta jooksul müügile jõudnud e-lugerid näitavad küll teksti ja pilti, kuid ekraani eripära tõttu ei suuda videot kuvada.

Androidi tahvelarvutitega on asi keerulisem. Raudvara poolest suudaks enamik Android-telefone ja -tahvelarvuteid mp4-vormingus videoid muretult jooksutada, aga probleeme tekitab tarkvara.

Tarkvara seab piirid

Katsetasime raamatut kahe multimeediavõimelise Androidi tahvelarvuti ja poole tosina lugemistarkvaraga, kuid üheski versioonis ei õnnestunud raamatus olevaid videoid vaadata, ehkki teksti ja piltidega probleeme ei tekkinud.

Seega ei piisa selle 12-eurose e-raamatu lugemiseks paarisajaeurosest Android-tahvelarvutist, vaid tuleb soetada ligi 500 eurot maksev iPad.

EDRK ei ole raamatut proovinud ühegi Androidi rakendusega ega oska soovitada ühtegi programmi, millega Kersna teose videoid näha saaks.

Kui te siiski ostate Kersna multimeediaraamatu ja leiate, et teie tahvelarvuti või telefon seda täies hiilguses ei esita, saab sellest üle väikese nipiga. Kopeerige raamatu epub-fail ka oma arvuti kõvakettale ja avage see mõne arhiveerimisprogrammiga, näiteks tasuta 7zip-iga. Nii saate raamatu sisu lahti pakkida.

Kataloogist OPS leiate kõik raamatu audio- ja videofailid ning pildid – lugege teksti lugerist ja vaadake arvutist videoid kõrvale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles