Eelnõu muudab ministri nõunikele huvide deklareerimise kohustuslikuks

BNS
Copy
Riigikogu saal.
Riigikogu saal. Foto: Madis Veltman

Riigikogus läbis esmaspäeval esimese lugemise eelnõu, millega kehtestatakse ministrite poliitilistele nõunikele huvide deklareerimise kohustus.

Valitsuse algatatud korruptsioonivastase seaduse muutmise seaduse muutumise eelnõu sätestab deklaratsiooni esitamise kohustus ministri poliitilistele nõunikele ehk inimestele, kes avaliku teenistuse seaduse alusel täidavad peaministri ja ministrite abistavaid või nõustavaid ülesandeid ning piiratakse julgeolekuasutuse juhi huvide deklaratsiooni avalikustamist. 

«See on kindlasti vajalik samm korruptsioonivastases võitluses ning suurendab avaliku sektori otsuste läbipaistvust. Arvestades seda, et poliitnõunikel on oluline roll riigi poliitikas ning nad osalevad riigi jaoks oluliste otsuste kujundamisel ja vastuvõtmisel ning huvirühmadega suhtlemisel, on reaalne võimalus, et nad võivad sattuda huvide konflikti olukorda,» ütles justiitsminister Maris Lauri ministeeriumi pressiesindaja vahendusel.

«Seetõttu on mõistlik, et avalikkusel oleks ülevaade sellest, mis on poliitiliste nõunike majanduslikud huvid,» sõnas minister.

Huvide deklaratsiooni esindajate ringi laiendamise kohustus tuleneb Euroopa Nõukogu korruptsioonivastaselt ühenduselt GRECO.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles