Elmar Vaher: Eesti on turvalisem, kui suudame olla head (5)

Elmar Vaher
, PPA peadirektor
Copy
Elmar Vaher.
Elmar Vaher. Foto: Mihkel Maripuu

Kui me üksteisest ei hooli ja oleme vihased, kaob sotsiaalne kontroll ja turvavõrk, kirjutab PPA peadirektor Elmar Vaher.

Koroonaviirus on sotsiaalmeediasse kokku toonud inimesed, kelle silmis teadus ja aastatepikkune uurimistöö on vähem väärt kui isehakanud elustiilimentori arvamus, imekivimüüja reklaam või «ma ei ole küll ekspert, aga»-jutt. Sealne arvamuste ja faktide segamine, äärmine emotsionaalsus, vihane kõne ja selge süüdlane on teinud ühismeedia grupid-kommentaariumid kriisiajal osa inimeste seas väga populaarseks.

Naiivne oleks arvata, et see populaarsus on kuidagi juhuslik või tekkinud iseenesest. Eksperdile helistamine, selle vestluse salaja salvestamine ja avaldamine on netitrollide õpikunäide. 2017. aastal paljastati Rootsis trollivabriku skeem, kus migratsiooni teemal selliste kõnede tegijatele maksti ligi sada eurot ning kõned avaldati Rootsi paremusäärmuslikul propagandasaidil.

Sama naiivne on arvata, et kurjad kommentaarid ei tee inimesi kurjaks päriselus. Väärinfo levitaja ei saa peita ennast põhjenduse taha, et tema jutu eesmärk ei ole mõeldud üleskutsena vägivallale. Üldine vihane foon annab paratamatult hoogu juurde sellele, kes rusikas taskus ringi käib. Ja seda ohtu tuleb endale teadvustada. Maailmast ja ka lähiriikidest võib tuua traagilisi näiteid, kuidas üks äärmusesse aetud inimene võtab elu kümnetelt ja turvatunde miljonitelt.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles