Andres Põder: armastus kui parim kriisirohi (2)

Andres Põder
, Eesti Kirikute Nõukogu president, peapiiskop emeeritus
Copy
Andres Põder.
Andres Põder. Foto: Mihkel Maripuu

Koroonakriisist kammitsetud iseseisvuspäevaks on Eestile parimaks kingiks armastus, kirjutab peapiiskop emeeritus Andres Põder.

Tehnilised abivahendid on head, isegi hädavajalikud. Ometi on inimeste maailmas kõige olulisemaks ja määravamaks inimene ise. Ühiskonna pale sõltub sellest, kas meis valitsevad individualistlikud või altruistlikud meeleolud. Need mõjutavad nii omavahelisi suhteid, õiguskorraldust kui kogu rahva ja riigi käekäiku.

Eelmine aasta algas ökoloogilise kriisi lainel, mis viis meilegi siduva kliimaleppe sõlmimiseni. Soovides avada seda probleemi usulisest perspektiivist, otsustas Eesti Kirikute Nõukogu (EKN) kuulutada aasta teemaks «Armastame loodu(s)t». Paraku jäi möödunud ja ka alanud aastat varjutama hoopis koroonakriis. Seetõttu on EKN oma vaatenurka täpsustanud ning kutsub tänavu arutlema teemal «Armastame loodut: armastame ligimest».

Ühelt poolt arvame kõik teadvat, mis on armastus. Teisalt kohtame selle sõna väga erinevaid, lausa vastandlikke tähendusi. Ka piibli algkeeltes leidub armastuse kohta mitu mõistet ning needki saavad eesti keeles erinevaid vasteid. Kõige määravamaks nende hulgas on agaape – jumalik, isetu, ennast andev armastus. Selline armastus väljendub nii loomises kui lunastuses ning on õigeks mõõdupuuks kõigile inimsuhetele. Sellest lähtub ka Jeesuse kuulus armastuse topeltkäsk: armasta Jumalat kõigest südamest ja ligimest nagu iseennast! (Mt 22: 37-40).

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles