Põhjused, miks haigekassa raha tagasi võib nõuda

Copy
Haigekassa nõuab raha tagasi ka juhul, kui näiteks kakluse või muu vägivalla käigus tekitab vägivallatseja kannatanule vigastusi, mis vajavad arstiabi, ja selle eest esitatakse haigekassale arved.
Haigekassa nõuab raha tagasi ka juhul, kui näiteks kakluse või muu vägivalla käigus tekitab vägivallatseja kannatanule vigastusi, mis vajavad arstiabi, ja selle eest esitatakse haigekassale arved. Foto: Madis Veltman / Postimees

Haigekassa esitas eelmisel aastal kokku 2258 tagasinõuet enam kui 1,7 miljoni euro ulatuses.

Üks tavaline viis, kuidas maksu- ja tolliametit ning haigekassat petetakse, käib sotsiaalmaksu deklareerimise ning selle hilisema mittemaksmise teel. Samas arvutab haigekassa näiteks töövõimetushüvitisi ja sünnitushüvitist just sotsiaalmaksu aluseks võttes.

«Tavaline on olukord, kus ettevõte deklareerib töötaja eest sotsiaalmaksu, aga tegelikkuses ei maksa seda hiljem maksuametile ära. Samal ajal on töötaja haiguslehel ja saab selle eest meilt hüvitist. Kui maksuamet tuvastab, et sotsiaalmaksu tegelikkuses ei maksta, ning parandab andmeid, on ka meil alus haigusraha tagasinõudmiseks,» ütles haigekassa nõuete osakonna juhataja Jelena Kont.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles