Viimsi maksab koolimaja eest viiekordset hinda

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi kool.
Viimsi kool. Foto: Marina Puškar

Kuna üks Eesti rikkam vald Viimsi ei saa laenu võtta, peab ta ehitajalt kooli 30 aastaks eest üürile võtma, makstes selle eest viis korda nii palju kui majaehitus maksma läheb.

Valmiva lasteaia-algkooli üürilepingus, millele valla poolt kirjutas alla endine vallavanem Urmas Arumäe, on kirjas ka hoone väljaostu võimalus, kuid esialgu seda plaanis ei ole, kirjutab Õhtuleht.

Uue lasteaia-algkooli ehitusmaksumus on 129 miljonit krooni, kuid üürilepingu kohaselt läheb kooli üürimine vallale aastas maksma 16,8 miljonit krooni ning 30 aasta peale koguneb üüriks enam kui 500 miljoni krooni.

Vallavanem Haldo Oravase selgitusel on hoone üürimine kasulik seetõttu, et kooli ehituseks vallal raha ei ole ning ise ehitamiseks oleks tulnud laenu võtta, kuid selle saamine oleks omavalitsustele seatud seadusepiirangute tõttu küsitav.

Viimsi volikogus opositsioonis oleva reformierakondlase Aare Etsi arvates pole selline lahendus aga hea, kuna alustades praegu kulukat rendimaksmist, ei pruugi vald jõuda niipea seisu, kus saaks endale ise koolimaja ehitada.

Raha laenamine käib läbi Viimis Halduse

Viimsi vald teatas, et omavalitsus ei pidanud  otseselt pankadega läbirääkimisi laenu saamiseks sellepärast, et laenukoormus ületas nagunii seaduses kohalikule omavalitsusele lubatud piiri.

Kooli väljaostmine otsustati lahendada läbi tütarettevõtte Viimsi Haldus, kelle laenukoormus on väike.

Viimsi Haldus kuulutas eelmise aasta suvel välja rahvusvahelise riigihanke laenu saamiseks summas 200 miljonit krooni kooli väljaostmiseks, kuid ühtegi pakkumist ei esitatud.

Ettevõte on pidanud läbirääkimisi ka SEB, Swedbanga, Nordea panga, Dnb Nord panga, Parex ja Krediidipangaga.

Vald otsib kooli väljaostmiseks raha

«Pidasime pankadega läbirääkimisi juba 2008.a. suvel, märtsis-aprillis 2009 kuulutatakse välja uus laenuhange, et saada laenu kooli koheseks väljaostmiseks» kinnitas vallavanem.

Tema kinnitusel oli laenu võtmine planeeritud sellise arvestusega, et kooli väljaostmine toimuks sellel aastal.

Laenude teenindamise strateegia nägi ette, et laenu tagasimakse perioodiks arvestatakse 20 aastat, kusjuures tagasimakse summa aastas oleks jäänud samasse suurusjärku, mis on rendilepingu alusel ELL-ga. Suhe Viimsi Haldusega jääks rendisuhteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles