Vaegnägijad saavad aastapäeva teleülekandest kirjeldustõlke

BNS
Copy
Viipekeel. Pilt on illustreeriv
Viipekeel. Pilt on illustreeriv Foto: Sille Annuk

Eesti vabariigi 103. aastapäeva kontsertetenduse teleülekannet saavad nägemispuudega televaatajad jälgida kirjeldustõlke kaudu, samuti saavad eesti viipekeele tõlke ning subtiitrite toel presidendi kõnest osa kuulmispuudega televaatajad.

«Kuna traditsioonilised vabariigi aastapäeva lavastused on vägagi visuaalselt lahendatud, jäävad nägemispuudega inimesed nende sisust ja mõttest ilma. Pakkusime eelmisel aastal välja, et lavastust võiks ka kirjeldada. On hea meel tõdeda, et tol korral ühekordseks projektiks jäänud üritus on tänaseks traditsiooniks kujunemas,» ütles Eesti Pimedate Liidu juhatuse esimees Jakob Rosin.

24. veebruari kontsertetendust saab ETVst jälgida kirjeldustõlkega. Kirjeldustõlk on etenduse proove ning stsenaariumit jälgides ette valmistanud laval toimuvat kirjeldava teksti, mida etendusega sünkroonis tele-eetris ette kantakse. Kirjeldustõlke autorid Krista Fatkin ja Kai Kunder on pikaaegse filmide ja teatrilavastuste kirjeldamise kogemusega. 

Lisaks on ETV2 kanalilt võimalik jälgida presidendi kõnet nii subtiitritega kui ka eesti viipekeelde tõlgituna.

Kirjeldustõlke saab aktiveerida televaataja, käivitades oma digiboksis nägemispuudega inimestele mõeldud ETV alternatiivse audiokanali.

Teleülekannet aitavad ligipääsetavaks muuta Eesti Pimedate Liit, rahvusringhääling ja presidendi kantselei.

Pimedate liit on üle-eestiline nägemispuudega inimeste ühingute katusorganisatsioon. Liit kaitseb ning esindab nägemispuudega inimeste huve riiklikul ja rahvusvahelisel tasandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles