Eesti eriväelaste avaüksus Takubal tugevdas malilaste enesekindlust (5)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Eestlased jõudsid Takubale sisuliselt rotatsiooni jagu varem kui ükski teine liitlane peale prantslaste endi. 
Eestlased jõudsid Takubale sisuliselt rotatsiooni jagu varem kui ükski teine liitlane peale prantslaste endi. Foto: Prantsuse kaitsejõud

Mali sõduritel oskustest puudu pole, küll aga enesekindlusest: nad on palju lüüa saanud, nende baas on üle joostud ehk lihtsalt öeldes nende käest ära võetud.

Nii kirjeldavad Postimehele kaks esimese rotatsiooniga Malis sihtüksuses Takuba teeninud Eesti eriväelast. Neist ei tohi pilti teha, nad ütlevad kohe ära, et iseendast nad ei räägi, ning pakuvad välja vaid vargamäelikud eesnimed. Üksuse juht nimetab end Andreseks ja teine intervjuul osalev erioperaator Indrekuks.

Malis elab umbes 20 miljonit elanikku, kes jagunevad enam kui kümneks rahvuseks. Andrese sõnul oli etniliselt kirju ka nendega teeninud Mali üksus. Talle oli pigem üllatav, et kuigi nad olid varem kuulnud, et n-ö valgete ehk tuareegide ja araablaste ning bambarate, fulanite ja teiste mustanahaliste malilaste vahel esineb rassismi, nemad seda ei täheldanud.

«Ma ei tea, kas Mali armee (FaMa) üksuse juhtkond suutis selle riski kuidagi ära maandada, või oli meil lihtsalt õnne,» arutleb Andres.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles