Korruptsioonikomisjon uurib haridusministeeriumis toimunut, Reps uurimise tõttu ei osale (3)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Eelmisel nädalal esitati endisele haridus- ja teadusministrile Mailis Repsile (Keskerakond, pildil) kahtlustus omastamises.
Eelmisel nädalal esitati endisele haridus- ja teadusministrile Mailis Repsile (Keskerakond, pildil) kahtlustus omastamises. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon koguneb täna keskpäeval videoistungile, et seoses omastamises kahtlustuse saanud Mailis Repsi juhtumiga saada ülevaade korruptsioonivastaste meetmete rakendamisest haridus- ja teadusministeeriumis. 

Istungile on kutsutud haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Mart Laidmets ja kultuuriministeeriumi siseauditi osakonna juhataja Krista Nelson. Istungile oli kutsustud ka endine haridusminister, praegune riigikogu liige Mailis Reps (KE), kes teatas komisjonile, et ei osale istungil, kuna seoses käimasoleva uurimisega ei ole tal võimalik kommentaare anda ja küsimustele vastata.

Komisjoni esimees Eduard Odinets ütles, et ülevaate saamine avalikkuses kerkivatest korruptsiooni juhtumitest on komisjonil tähtis. «Soovime aru saada, kuidas olemasolevate mehhanismide valguses oli haridus- ja teadusministeeriumi valitsemisalas võimalik vastavalt kahtlustusele avalikke vahendeid isiklikuks otstarbeks kasutada,» selgitas Odinets. Tema sõnul ei ole kindlasti tegemist konkreetse juhtumi paralleelse uurimisega, vaid keskendutakse süsteemile tervikuna. Sellest lähtuvalt on istungile kutsutud ka ministeeriumide korruptsiooniennetamise võrgustikku kuuluv kultuuriministeeriumi esindaja.

Odinets märkis, et komisjoni ülesanne on teha seadusandlikul tasandil kõik vajalik, et kahtlustuses esitatud juhtumid ei korduks. «Komisjon teostab parlamentaarset järelevalvet, me soovime saada ülevaate ministeeriumides kehtestatud reeglitest ja saada aru, mis on ette võetud selleks, et ametiisik ei saaks avalikke vahendeid isiklikuks tarbeks kasutada,» rääkis Odinets. «Komisjoni ülesanne on jälgida, et kõik oleks õiglane ja läbipaistev. Peame jälgime, miks need asjad on juhtunud ja kas peaks muutma seadust, et need asjad enam ei juhtuks.»

Mullu novembris sattus toonane haridus- ja teadusminister Reps ametiauto väärkasutamise tõttu politsei uurimise alla. Toona algatati väärteomenetlus, mille tõendeid hinnates leidis prokuratuur hiljem, et loos võivad esineda kuriteotunnused ning seetõttu algatati kriminaalmenetlus. Eelmisel nädalal kinnitati riigiprokuratuurist, et Repsile esitati kahtlustus omastamises.

Mailis Reps sai teada 29. jaanuaril, et tema suhtes algatatud väärteomenetlus muutus kriminaalasjaks. 9. veebruaril valiti Mailis Reps riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimeheks. Reps kuulus ka Keskerakonna delegatsiooni, kui praegune valitsus pidas läbirääkimisi. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles